O porțiune din drumul de lângă Școala 14 poate fi un adevărat pericol pentru persoanele alergice
O porțiune din drumul de lângă Școala 14 din Bartolomeu poate fi un adevărat pericol pentru persoanele alergice. O curte privată din zonă, chiar de peste drum de școală, este din nou plină buruieni, între care cea mai periculoasă rămâne ambrozia.
Articol de Adina Chirvasă, 25 Septembrie 2024, 12:47
Radio România Brașov FM a mai atras atenția asupra acestei zone în urmă cu trei ani, când părinții din zonă ne-au sesizat. Din nou, părinți care își duc copiii la școala din Bartolomeu ne-au trimis fotografii.
Agenția pentru Protecția Mediului subliniază că legea prevede sancțiuni pentru cei care nu iau măsuri.
„Potrivit prevederilor legale privind combaterea acestei buruieni, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, a căilor ferate, a cursurilor de apă, a sistemelor de irigații și a baziilor piscicule au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a burenii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. Totodată, în urma controalelor pot fi date avertismente, urmate apoi de amenzi contravenționale între 750 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și 5.000 lei și 20.000 lei pentru persoane juridice”, a declarat directorul APM Brașov, Ciprian Băncilă.
Garda de Mediu, cu atribuții de control și sancțiune, precizează că prima instituție care trebuie să se sesizeze, dacă proprietarul nu curăță terenul, este autoritatea publică locală.
„În primul rând, vorbim despre responsabilitatea fiecărui deținător de terenuri de a întreține terenul respectiv la o stare corespunzătoare din punct de vedere a condițiilor de mediu. Aici intră și protecția împotriva ambroziei. Este o plantă invazivă care trebuie tratată aproape în fiecare an, deci prima obligație o are proprietarul de teren. În pasul doi, autoritățile publice locale, respectiv primăriile, prin Poliția locală, au obligația de a verifica starea terenurilor și bineînțeles, au și dreptul de a aplica sancțiuni. Dacă această situație nu se rezolvă în mod corespunzător, bineînțeles, pe linie ierarhică intervine și Garda de Mediu, continuând acțiunea de control și mai precis de amendare a celor care nu se conformează legislației în vigoare”, a menționat directorul Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv.
De celaltă parte, municipalitatea spune că un echipaj de poliție locală va merge la fața locului pentru verificarea situației.
„Vom trimite această sesizare către Poliția Locală Biroul pentru Protecția Mediului pentru a verifica dacă este vorba despre ambrozie și, în cazul în care această situație se confirmă, vom încerca să identificăm proprietarul și să-l notificăm cu privire la obligațiile legale pe care le au proprietarii de terenuri de a îndepărta această plantă”, a punctat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
În acest an, poliția locală a avut 38 de sesizări privind ambrozia, dar pe un singur teren a fost identificată planta. Polițiștii locali au mai transmis că nu au aplicat sancțiuni pe acest tip de sesizări.
Citește și: Căsuțe noi pentru Târgul de Crăciun din Brașov