O treime dintre gravide nu fac analizele recomandate în sarcină
Peste 40% dintre decesele sub un an înregistrate în România, în 2021, au provenit de la copii care au avut la naștere o greutate mică sau o vârstă de gestație sub 36 de săptămâni. Multe puteau fi prevenite dacă mamele ar fi beneficiat de controale medicale în sarcină.
04 Iulie 2023, 16:02
O treime dintre femeile însărcinate din România spun că nu au făcut analizele recomandate în perioada sarcinii. Este concluzia unei cercetări a Fundației Salvați Copiii.
Peste 40% dintre decesele sub un an înregistrate în România, în 2021, au provenit de la copii care au avut la naștere o greutate mică sau o vârstă de gestație sub 36 de săptămâni. Multe dintre aceste decese puteau fi prevenite dacă mamele ar fi beneficiat de controale medicale în sarcină.
„Motivul pentru care se întâmplă acest lucru se datorează lipsei de educație medicală. La ora actuală, există prin contractul cu Casa de Asigurări, posibilitatea oricărei gravide de a-și face analize gratuite în maternitate. Aceste analize cuprind și complexul Torch, spre exemplu, care în analizele prescrise de medicul de familie nu se regăsesc.“, spune managerul Maternității Brașov, dr. Mircea Preda.
Pentru a elimina aproape orice risc, medicul ginecolog le recomandă femeilor însărcinate cel puțin trei seturi de analize, pe toată perioada sarcinii.
„În primul trimestru sunt obligatorii analizele uzuale care cuprind grupa sanguină și Rh-ul, e foarte important să știm de la început ce Rh are gravida. Plus complexul Torch: toxoplasma, rubeola, citomegalovirusul, herpesul, care sunt probleme infecțioase ce pot da mari probleme copilului. Spre exemplu, am avut cazuri de copii cu citomegalovirus dobândit în timpul sarcinii, născuți prematur, care din păcate, au decedat.“, a adăugat managerul Maternității Brașov, dr. Mircea Preda.
În trimestrul al doilea de sarcină, se face testul de toleranță la glucoză, pentru a fi depistat, dacă este cazul, diabetul gestațional, care și el poate avea impact negativ major asupra copilului, mai spune dr. Preda. În ultimul trimestru de sarcină, pe lângă analizele uzuale de sânge, mai sunt recomandate câteva la fel de importante, printre care cele de hepatită și HIV.