Obiceiul constituirii Cetelor din Țara Făgărașului, vechi de mai bine de 3 secole, reluat după pauza pandemică
După întreruperea cauzată de restricțiile din perioada pandemiei, obiceiul cetelor din Țara Făgărașului a fost reluat în acest an.
06 Decembrie 2022, 18:19
După întreruperea cauzată de restricțiile din perioada pandemiei, obiceiul cetelor din Țara Făgărașului a fost reluat în acest an.
Conform tradiției păstrată din străbuni, ceata de feciori se constituie în seara de Sfântul Nicolae în diverse localități din zonă.
Înainte de pandemie erau peste 30 de cete.
“Văd cu bucurie că tinerii încep să se reorganizeze, ceea ce nu poate decât să ne bucure, pentru că sper să reajungem la momentul acela, cum am avut prin 2008 – 2009, când la parada cetelor de feciori la Făgăraș, în ziua de Bobotează erau 35 - 36 de cete. Am văzut cu bucurie că se reorganizează, după ani de zile, Ceata de la Mândra. Am văzut acum, la Dumbrăvița au revenit în forță feciorii și fac cele două cete obișnuite, cea din vale și cea din deal. La Mărgineni sigur se face ceată, pentru că a fost grupul de colindători aici, la noi, la Reduta, la Festivalul «Leru-i ler» organizat de Școala Populară de Artă și cu siguranță mai sunt și-n alte locuri”, a precizat managerul Centrului Cultural Reduta, care gestionează și Serviciul Cultură Tradițională, Adrian Vălușescu.
La constituire, cetașii își aleg funcția pe care o vor avea până la Sfântul Ioan, atunci când se încheie perioada sărbătorilor.
Tot în această perioadă, ei aleg și colindele ce vor fi cântate în Ajun de Crăciun în gospodăriile localnicilor, precum și gazda, casa în care ceata se adună, de fapt.
De asemenea, aleg și fetele cele vor fi partenere la deschiderea jocurilor.
Obiceiul are rădăcini încă din anul 1765 și este considerat a fi cel mai vechi și bine păstrat.
“Ea se face după un tipic care este stabilit de când se cunoaște acest obicei și originea lui se pierde undeva în negura vremilor, pentru că este o formă de organizare ca o fraternitate bărbătească, poate cea mai veche formă de organizare pentru diriguirea treburilor dintr-o comunitate sătească. Acest obicei important este inclus și în patrimoniul UNESCO - Colinatul cu ceata de feciori”, a adăugat Adrian Vălușescu.
Cel mai spectaculos moment va fi în data de 7 ianuarie, atunci când în Făgăraş are loc Festivalul Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului, iar după aceea, cetele se desfac și astfel de încheie seria de obiceiuri şi tradiţii specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.