Obligațiile deținătorilor de câini
Pentru reducerea riscului ca cetățenii să fie atacați pe stradă de câini, prevenirea abandonului și înmulțirea necontrolată în special a câinilor din rasă comună, polițiștii brașoveni desfășoară o campanie de informare.
27 Mai 2021, 15:01
Pentru reducerea riscului ca cetățenii să fie atacați pe stradă de câini, prevenirea abandonului și înmulțirea necontrolată în special a câinilor din rasă comună, polițiștii brașoveni desfășoară în această o campanie de informare a deținătorilor de astfel de patrupede, cu privire la obligațiile pe care aceștia le au. Purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, comisar Alina Ivan.
,,Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare. Identificarea prin microcipare se realizează în primele 90 zile de viață, obligatoriu înainte de vânzarea /donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.'' a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, comisar Alina Ivan.
În cazul deplasării cu exemplarele canine pe teritoriul României, proprietarii au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalului și de asemenea sunt obligați să comunice la medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație sau moarte.
''Actul care atestă rasa unui exemplar canin este Certificatul de origine eliberat de Asociația Chinologică Română. Sterilizarea aduce o serie de avantaje atât pentru proprietar cât și pentru animal (reduce riscul de apariție al unor afecțiuni medicale, previne problemele de comportament, diminueaza agresivitatea, crește durata de viață a câinelui, reduce populația canină fără stăpân).'' a adăugat Alina Ivan.
Deținătorii de câini care nu respectă obligațiile prevăzute de lege pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 - 10.000 lei.