Oferta învățământului dual și profesional din județul Brașov, în anul școlar următor
Puțin peste 1800 de locuri, în 70 de clase. Aceasta va fi oferta, în județul Brașov, pentru învățământul dual și profesional pentru elevi, în anul școlar 2024-2025.
25 Ianuarie 2024, 13:37
Puțin peste 1800 de locuri, în 70 de clase. Aceasta va fi oferta, în județul Brașov, pentru învățământul dual și profesional pentru elevi, în anul școlar 2024-2025.
Inspectoratul Școlar Județean Brașov a terminat deja planul de școlarizare pentru acest tip de învățământ, iar cele mai mute locuri – peste 1100, sunt alocate învățământului dual. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur:
"Anul viitor vom respecta aceeași proporție cu care deja suntem obișnuiți în județul Brașov. Și anume 35% locuri pentru învățământul profesional și dual și 65% pentru învățământul liceal, ca număr de clase. Aș dori să spun că această proporție se va regăsi inclusiv în calificările pe care, împreună cu comitetul local de dezvoltare, le stabilim în fiecare an".
Învățământul profesional, dar și cel dual au mai multe avantaje. Ambele învață elevul o meserie, pe care o poate practica imediat după încheierea pregătirii, care se face la agenții economici cu care școlile au încheiate acorduri.
De asemenea, la profesional, elevul primește lunar o bursă de la stat, în valoare de 200 de lei, iar la învățământul dual, aceasta este dublată de suma oferită lunar de agentul economic, deci un elev de la dual poate primi minim 400 de lei pe lună.
Mai mult, elevii au asigurată o masă cladă pe zi și au asigurată cazare, acolo unde este nevoie. În Brașov, Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) este cea care atrage cei mai mulți candidați, inclusiv din alte județe. Ana Maria a venit din Nehoiu, Buzău, pentru a învăța o meserie la Brașov. Și nu îi pare rău nicio secundă.
"Am ales această școală deoarece tot se implică mai mult față de alte școli. Putem beneficia de multe lucruri în afara educației. De exemplu căminul gratis, o masă pe zi, bursa, iar când terminăm studiile avem un loc de muncă asigurat. Am ales meseria de confecționer articole din piele și înlocuitori deoarece de mică m-a încântat ideea că eu pot crea lucruri. Am avut o perioadă când îmi doream mult să fiu designer și m-a pasionat mereu moda. M-am gândit că, mai întâi, ar trebui să învăț cum să folosesc o mașină de cusut și aici am reușit", ne-a declarat Ana Maria.
Înscrierile și admiterea pentru acest tip de învățământ vor avea loc în vară, după ce va fi gata și broșura cu specializările fiecărei școli.