Oficiali ucraineni, în vizită la centrul pentru refugiați de la CATTIA. Au fost impresionați de mobilizarea și organizarea Brașovului
Delegația ucraineană se află în aceste zile în România pentru a se întâlni cu membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României.
11 Mai 2022, 18:06
O delegație a Radei Supreme a Ucrainei și Păun Rohovei, șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România, au vizitat astăzi Centrul pentru refugiați de la CATTIA, unde s-au întâlnit cu reprezentanții Primăriei Brașov.
Oficialii ucraineni s-au arătat impresionați de modul în care comunitatea brașoveană s-a mobilizat pentru a răspunde nevoior refugiaților ucraineni.
„Reprezint partidul prezidențial din Parlament și sunt aici împreună cu șase colegi din Parlament, într-o vizită de lucru pentru a vedea cum sunt primiți ucrainenii nevoiți să părăsească patria în urma războiului. Am văzut cum sunt cazați, cum sunt primiți, care sunt condițiile în care sunt aici. Înainte de toate mulțumiri în primul rând autorităților locale care au organizat acest centru și suntem foarte impresionați de modul cum a fost organizat, cum este gestionat, cum sunt gestionate procesele în acest centru. Suntem impresionați și mulțumim părții române și în special autorităților locale. Am vizitate și alte centre, dar nu atât de mari precum este acesta de la Brașov, am mai vizitat centre la București și în alte state, și suntem chiar impresionați de cât de bine este aici, cât de bine sunt organizate lucrurile aici la Brașov”, a spus șeful delegației ucrainene, Liudmyla Marchenko.
Municipalitatea și mai multe ONG-uri au creat grupul de lucru „Brașov pentru Ucaina” la scurt timp de la începerea războiului în țara vecină.
Apoi, Centrul Comunitar „Brașov pentru Ucraina“ a fost deschis în 4 martie, la CATTIA, urmat apoi de un call-center permanent și o platformă online la dispoziția refugiaților ucraineni, dar și celor care doresc să își ofere ajutorul.
„Este important să creăm punți între comunități și între popoare. Este important ca aceste punți să continue și după ce războiul se va încheia, lucru pe care îl sperăm să se întâmple cât mai curând. Toate formalitățile de înregistrare și procesare a fluxurilor de ucraineni le facem cu sprijinul și cu implicarea directă a secției consulare a Ucrainei la București, care și-a deschis un birou la Brașov, la centrul nostru de la CATTIA, și împreună cu oficialitățile consulatului am stabilit că vom colabora și pentru atragerea de investitori pentru relocarea de firme și de companii din Ucraina către România, către Brașov”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Delegația ucraineană se află în aceste zile în România pentru a se întâlni cu membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României.