ONG-urile din domeniul asistenței sociale se vor implica mai mult în politicile publice
Printr-un parteneriat încheiat cu administrația județeană, organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniul asistenței sociale din județul Brașov vor să se implice mai mult în politicile publice la nivel local.
05 Octombrie 2022, 16:12
Printr-un parteneriat încheiat cu administrația județeană, organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniul asistenței sociale din județul Brașov vor să se implice mai mult în politicile publice la nivel local.
Astfel, acestea speră să elimine barierele întâmpinate în realizarea proiectelor menite să vină în sprijininul comunităților pe care le reprezintă.
În acest sens, a fost înființat Clusterul “ACCES la dezvoltare”.
“Proiectul «ACCES la dezvoltare» urmărește să dezvolte capacitatea ONG-urilor din județul Brașov de a contribui la influențarea politicilor publice la nivel local. Acest lucru înseamnă că vor fi capabili să ofere reacții la deciziile de la nivel județean, să modifice deciziile dacă le consideră incorecte și, în același timp, să-și dezvolte capacitatea de a face analize corecte și pertinente în raport cu aceste decizii”, a explicat managerul de proiect Maricel Maroti.
Implicarea administrației județene în proiectul „Acces în dezvoltare” este de fapt un parteneriat cu societatea civilă, care ar trebui să ia parte la luarea deciziilor în proiectele comunității, consideră vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică:
“Cred în faptul că autoritatea locală are mare nevoie de societatea civilă. De asemenea, sunt convins că societatea civilă trebuie să fie parte la decizii, pentru că relaționând cu societatea civilă, actul administrativ devine mai eficient pentru toți cetățenii. Prin discuții, prin analize, prin stat la masă, comentat; De multe ori nu-ți convine ție, care faci administrație, ce spune un reprezentant al unei societăți civile, a unui grup de interese, ca să le spunem așa, dar trebuie să ne adaptă din mers și să corectăm lucrurile”.
Cel puțin 30 de asociații și fundații sunt așteptate să se alăture Clusterului „Acces la dezvotlare”, fondat de 12 entități nonguvernamentale, pentru a fi ajutate prin formare, informare și susținere în relația cu autoritățile locale.
“Acest proiect va crea o punte între ONG-uri și autoritatea publică locală. Eu fac parte din categoria ONG-știlor alergați prin consilii locale. Fac parte din categoria ONG-iștilor care nu au fost luați în seamă când au avut puncte de vedere, sugestii, propuneri sau reclamații în tot ceea ce înseamnă dezbateri publice. Deci dialogul social nu există”, a precizat Diana Niță, președintele Asociației Rază de Speranță.
Proiectul se derulează cu ajutorul unei finanțări în valoare de peste 450.000 de lei, obținută de Asociația „Clusterul Comunitar de Economie Socială ACCES” prin Programul Operațional Capacitate Administrativă a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.