Pacienții cu cancer, victime colaterale ale pandemiei de Covid-19
Printre obiectivele asumate în această strategie se numără funcționarea în totalitate a programelor naționale de screening.
20 Ianuarie 2022, 18:28
Planul Național de Combatere a Cancerului, așteptat de multă vreme de pacienții cu afecțiuni oncologice, a fost lansat ieri la Palatul Cotroceni.
Printre obiectivele asumate în această strategie se numără funcționarea în totalitate a programelor naționale de screening pentru mai multe tipuri de cancer, încă de la începutul anului viitor, precum și realizarea, până la finele anului 2024, a Registrului Național de Cancer.
„Planul pe care îl așteptăm din 2001 va asigura pacienților, începând de anul acesta, o coerență în tratamentul bolii; va gestiona foarte bine problemele cu care se confruntă astăzi pacienții și anume: va asigura în primul rând toate programele de screening, controlul și diagnosticarea cancerului în timp util; va avea o finanțare corectă, conform statisticilor și registrelor care vor fi înființate în cadrul acestui Plan Național de Combatere a Cancerului și, nu în ultimul rând, va monitoriza calitatea vieții pacienților”, a explicat președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia.
Pacienții cu cancer au fost victime colaterale în pandemia de covid-19, mai ales pentru că ușile spitalelor au fost deschise doar pentru urgențe, nu și pentru investigații medicale de specialitate.
„Tratamentele au lipsit. Putem spune că pacienții cu cancer au fost victime colaterale Covid-ului. Ei nu au avut acces la investigații. Diagnosticarea în cancer a scăzut cu 45% în România. Atunci când acești pacienți vor fi diagnosticați, vor copleși sistemul de sănătate din România, dar șansele lor cu siguranță vor fi unele foarte mici deoarece normal că boala a avansat între timp și vor fi diagnosticați într-o fază tardivă”, a adăugat Cezar Irimia.
Reprezentantul pacienților cu cancer a spus că aproximativ 850.000 de români ar avea, la ora actuală, diferite forme de cancer, dintre care 8.000 ar fi brașoveni, iar în tratament sunt circa 120.000 de pacienți diagnosticați recent din toată țara.
Sursa foto: arhivă / radioresita.ro