Pădurea de pe Tâmpa se usucă pe zi trece
Pădurea de pe Tâmpa se usucă pe zi trece din cauza faptului că pinii plantați cu mai bine de 100 de ani în urmă au ajuns la maturitate.
06 Octombrie 2020, 19:12
Pădurea de pe Tâmpa se usucă pe zi trece din cauza faptului că pinii plantați cu mai bine de 100 de ani în urmă au ajuns la maturitate, ne-au spus reprezentanți ai Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.
„Pe Tâmpa se înregistrează un fenomet de uscare, chiar se vede pe partea dinspre Răcădău. Pinul adus la sfârșitul anilor 1800 - începutul anilor 1900 a ajuns la maturitate și a început fenomenul de uscare. Solul nu este gros, nu este foarte bogat, este o zonă stâncoasă”, a spus directorul economic al Regiei Kronstadt, Mihai Zup.
Vestea bună este că se dezvoltă vegetația autohtonă care va forma o pădure mixtă. Cum va arăta Tâmpa peste câțiva ani ne spune tot directorul Mihai Zup:
„Există și o parte pozitivă. De sub această pădure de pin apare vegetația autohtonă, se dezvoltă încet și bine. Vom avea o altă pădure, mixtă, cu foioase, cu fag, dar și cu pin. Acesta este ciclul naturii! Urmărim evoluția și încercăm să limităm distrugerea pădurii, să nu apară infestări. Noi monitorizăm tot ce se întâmplă”.
Și multe țări din Europa se confruntă cu fenomenul de uscare masivă a pădurilor, mai ales în rândul rășinoaselor, se pare din cauza unei insecte:
„În Europa, la rășinoase, se înregistrează un fenomen de uscare masivă, din cauza unei insecte. Spre exemplu, în Cehia, Slovacia, Germania, Franța, uscarea se manifestă la zeci de milioane de metri cubi de arbori, astfel că monitorizăm fenomentul la rândul nostru”, a adăugat Mihai Zup.
Prin acest proiect despre care ne-a vorbit directorul economic al Regiei Kronstadt este urmărită evoluția pădurilor din toată Europa, pentru a preveni răspândirea fenomenului în pădurile din țara noastră.
Astfel, cele aproape 15.000 de hectare de pădure aflate în administrarea Regiei Kronstadt Brașov au intrat într-un nou program de monitorizare, rezultatele acestor cercetări urmând a fi folosite pentru identificarea celor mai bune soluții de gestionare a fondului forestier. Cu o finanțare europeană de peste un milion de lei, Regia, împreună cu Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, derulează un proiect pentru colectarea de date referitoare la evoluția arborilor, precum și informații referitoare la starea de sănătate a acestora.