"Pădurile Brașovului - descoperă locul tău în natură!", dezbatere, astăzi, la Brașov
Pădurile din jurul Brașovului nu au nevoie de o intervenție imediată, cu atât mai puțin de noi arii protejate, sunt de părere mulți specialiști în Silvicultură din orașul de la poalele Tâmpei.
21 Octombrie 2022, 17:46
Pădurile din jurul Brașovului nu au nevoie de o intervenție imediată, cu atât mai puțin de noi arii protejate, sunt de părere mulți specialiști în Silvicultură din orașul de la poalele Tâmpei.
Această opinie a fost exprimată și la dezbaterea care a avut loc astăzi, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, cu tema "Pădurile Brașovului - descoperă locul tău în natură!”.
Eveniment a fost organizat de secretarul de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Sorin Banciu.
“Dacă lucrurile merg bine și dacă pădurile Brașovului sunt îngrijite bine, nu e nevoie să schimbăm concepte sau să venim cu soluții suplimentare, doar să adaptăm ceea ce facem, astfel încât brașovenii să se bucure de pădurile lor în siguranță; să fie cât mai mult în pădure; să își dorească să meargă în pădure; accesul să fie facil pentru toate categoriile de brașoveni și, nu în ultimul rând, să ținem cont și de nevoile pragmatice legate de pădure. Am avut astăzi oameni care au spus: dacă mâine protejăm strict toate pădurile Brașovului, ce facem cu lemnul de foc? Sunt oameni care sunt îngrijorați - și pe bună dreptate - în această criză energetică. De unde își vor procura lemnul de foc, dacă mâine, să zicem sau poimâine, la Brașov vom interzice acest lucru”, a spus Sorin Banciu.
La rândul său, Șerban Davidescu, responsabilul de proiect din partea Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Brașov, pentru punerea în valoare a pădurilor din punct de vedere recreativ, istoric și cultural, a declarat:
“Pentru studiul nostru am stabilit niște criterii, prin care pădurile care pot să aibă un potențial recreativ să îndeplinească niște criterii pentru a putea fi amenajate în acest sens. Din aceste 7.700 de ha pe care le are municipiul Brașov în administrarea partenerilor noștri, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, aproape 6800 de ha se pretează pentru a fi luate în calcul. Asta nu înseamnă automat că aceste păduri vor fi păduri-parc și gata, o să ne trezim peste tot cu băncuțe, cu locuri amenajate pentru copii ș.a.m.d. Acestea sunt locuri unde se poate dezvolta o infrastructură de recreere în viitor”.
Prezent la dezbatere, profesorul de ecologie forestieră Tudor Stăncioiu, din partea Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania, a formulat câteva concluzii cu referire la situația pădurilor din jurul Brașovului:
“Ceea ce avem deja este deosebit. Nu cred că este nicio urgență, pentru că ceea ce se face la momentul actual în pădurile Brașovului nu pune în pericol pădurile Brașovului, ci dimpotrivă, aduce pădurile Brașovului către brașoveni și vedem asta. Deci nu este o urgență, dar dacă municipiul consideră că dorește să facă lucrul acesta, ar trebui să vedem ce aduce în plus acest proiect, dacă aduce în plus”.
Discuțiile de astăzi între specialiștii în Silvicultură, reprezentanți ai municipalității și ai organizațiilor negruvernamentale cu obiectiv protejarea mediului, s-au concentrat pe propunerea municipalității de înființare a Parcului Natural Brassovia.