Pagube de peste 970.000 de lei produse de lupi și urși anul trecut
În cursul anului 2025, pană în prezent, au fost întocmite 12 dosare care însumează un cuantum al pagubelor produse majoritar de urs, asupra animalelor domestice, de 94.865.97 lei.

Articol de Radio România Brașov, 01 Aprilie 2025, 13:03
În cursul anului 2024, la nivelul județului Brașov s-au înregistrat 154 de pagube produse de speciile strict protejate (urs și lup) la animale domestice, culturile agricole și vehicule rutiere (accidente auto în care au fost implicate specii strict protejate).
Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 129 de cazuri, iar specia lup în 25 de cazuri de pagubă.
Din datele înregistrate la APM Brașov, frecvența pagubelor produse de speciile protejate este mai ridicată in următoarele zone: UAT Homorod, UAT Hârseni, UAT Jibert, UAT Șinca, UAT Cincu, UAT Recea, UAT Rupea.
În urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din urs și lup au omorât 411 ovine, 75 bovine, 18 iepuri, 1 ecvină și 1 bubalină. De asemenea, a fost afectată de către urși o suprafață de 24,98 hectare porumb boabe.
Dosarele întocmite doar la nivelul județului Brașov, in cursul anului 2024, însumează un cuantum al pagubelor de 970185,5 RON.
Tototdată, au fost înregistrate 3 dosare de pagubă produse vehiculelor rutiere rezultate in urma accidentelor auto în care au fost implicate specii protejate (urs brun).
În anul 2024 efectivul populațional evaluat la specia urs, la nivelul județului Brașov, era de aproximativ 1440 exemplare. Aceste date au fost transmise autorității publice centrale pentru protecția mediului.
În cursul anului 2025, pană în prezent, au fost întocmite 12 dosare care însumează un cuantum al pagubelor produse majoritar de urs, asupra animalelor domestice de 94865.97 lei.
În baza ordinului MMAP nr. 2183/2023 au fost recoltate, ca număr de prevenție, 13 exemplare de urs.
În baza Legii nr. 242/2024 au fost emise 22 autorizatii de mediu pentru derularea acțiunilor de prevenție în cazul a 45 de exemplare de urs. Aceste exemplare au fost alocate în baza numeroaselor pagube aduse culturilor agricole, animalelor domestice și vehiculelor rutiere, precum și interesul sănătății și securității publice (reducerea conflictelor om-urs). Toate cele 45 de exemplare au fost recoltate.
Așadar, numărul exemplarelor de urs recoltate ca prevenție în județul Brașov, în perioada august 2023 - decembrie 2024, s-a ridicat la 58 de exemplare.
În anul 2025, în baza aceleiași legi (Legea nr.242/2024) au fost emise deja până în momentul de față, 15 autorizații pentru 37 de exemplare. Menționăm faptul că numărul de preventie pentru anul 2025 este tot de 45 de exemplare.
În cazul nerecoltării în integralitate a numărului de prevenție alocat, gestionarii de faună sălbatică sunt pasibili de imputarea pagubelor produse de exemplarele de urs în raza fondurilor cinegetice pe care aceștia le au în gestiune.
În cazul recoltării exemplarelor aprobate, gestionarii faunei cinegetice au posibilitatea solicitării recoltării exemplarelor de urs, din cele 55 exemplare alocate ca nivel de intervenție la nivel național și bineinteles, conform procedurilor legale
O altă posibilitate de reducere a conflictelor om –urs este aplicarea prevederilor OUG nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, modificată de Legea nr.197/2022 și Legea nr. 242/2024. Prin Legea nr. 197/2022 s-a oferit posibilitatea intervenției și în extravilanul localităților.
”Conform art.4 din OUG 81/2021 intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual prin următoarele metode:
a) alungare prin diverse mijloace;
b) tranchilizare şi relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.
Decizia privind alegerea uneia dintre metodele prevăzute mai sus este luată de către conducătorul echipei de intervenţie (primarul sau viceprimarul) și este consemnată în raportul de eveniment.
Conform raportului de eveniment transmis de UAT Orașul Predeal către APM Brașov, s-a constatat că exemplarul de urs femelă care a produs accidentul din data de 30.03.2025 s-a reîntors în zonă și echipa de intervenție a luat decizia recoltării prin împușcare, iar puii au fost relocați. Așadar, există și această posibilitate și nu trebuie să ne raportăm doar la cota de prevenție, putem să acționăm imediat, când viața omului este pusă în pericol”, a declarat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov.