Părinții copiilor cu autism, cu beneficiarii în fața Primăriei
Aproximativ 16 persoane, părinți și copii cu autism, din Asociația Copiii de Cristal, au fost, astăzi, pentru aproape două ore și jumătate, în fața Primăriei, după ce li s-a transmis că trebuie să plece din cele 3 săli pe care spun că le mai au în fosta şcoală de pe strada Aurel Vlaicu.
03 Noiembrie 2022, 18:12
Aproximativ 16 persoane, părinți și copii cu autism, din Asociația Copiii de Cristal, au fost, astăzi, pentru aproape două ore și jumătate, în fața Primăriei, după ce li s-a transmis că trebuie să plece din cele 3 săli pe care spun că le mai au în fosta şcoală de pe strada Aurel Vlaicu.
În prezent, mare parte din clădire funcționează sub forma corpului B al Școlii Gimnaziale nr. 6, iar celor de la Copiii de Cristal li s-a promis un alt spațiu, încă din vară.
Părinții au vrut să vorbească fie cu primarul, fie cu viceprimarul, însă doar alți reprezentanți ai instituției au stat de vorbă cu ei.
“Li s-a promis un spațiu de pe strada Gloriei, unde a fost un centru de vaccinare, dar nu s-a apucat nimeni de compartimentarea și de amenajare acestuia, în așa fel încât să își poată desfășura activitatea măcar într-o sală sau două. Deci nu este la același nivel la care a fost prezentat; o magazie undeva pe Panselelor, în care să-și mute materialele, în care s-a găsit o mizerie de nedescris, tot felul de mizerii pe acolo...nu vă pot spune”, a precizat Rodica, mama a doi copii cu autism.
În replică, cei de la Primărie, susțin că vor încerca să găsească o soluție, dar Asociația are nevoie să parcurgă și ea anumiți pași.
“Încercăm să găsim o soluție pentru ca aceste servicii să poată fi oferite în continuare. Din păcate, această asociație nu este licențiată în a oferi servicii sociale, astfel încât nu poate beneficia de sprijin din partea Direcției de Asistență Socială. Nici nu este organizație declarată de utilitate publică, dar, în același timp, serviciile pe care le oferă nu sunt acoperite de altcineva, tocmai de aceea încercăm împreună cu părinții beneficiarilor acestei asociații să găsim o soluție în care să aibă la dispoziție, pe lângă spațiile pe care le au oferite de municipalitate, să aibă la dispoziție spații și pentru cei care acum beneficiază de servicii în clădirea școlii”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Președintele Asociației, Gabriela Plopeanu, însă, susține că situația este într-un cerc, dar nu aceea este adevărata problemă:
„Licență nu poți să ai dacă nu ai titlu pe spațiu. Dosarul de licențiere se depune cu o serie de documente, iar unul fără de care nu se acordă este titlul pe spațiu. Nu avem spațiu. Suntem singurii care facem serviciul ăsta. Se ridică în fața opiniei publice și a tuturor problema care e vehiculată acuma - că nu avem licență – când, de fapt, problema este lipsa serviciului social. (...) Deci, în primul rând, de plecat de acolo clar nu se pleacă, că nu avem unde, pentru că nu au alternativă”.
În cele 3 săli de pe Aurel Vlaicu sunt oferite servicii pentru 15 beneficiari adulți.
Spațiul de pe Aurel Vlaicu a fost primit de către Asociație în 2008, prin Hotărâre de Consiliu Local, actualizată anual până în 2019, când nu a mai fost actualizată, în ciuda solicitărilor, spune Plopeanu.
La început, cei de la Asociație au avut un întreg etaj în clădirea de pe Aurel Vlaicu, pe care l-a amenajat din fonduri atrase din sponsrizări, fără sprijin de la bugetul local, potrivit aceleiași surse.