Patrimoniul cultural iconografic din Șcheii Brașovului, în Maramureș
Una din cele mai interesante realizări ale proiectului este catalogul "Icoane pe sticlă din Șcheii Brașovului", realizat de muzeograful Cristina Tănase.
11 Noiembrie 2021, 16:54
Icoanele din Șcheii Brașovului au cucerit Maramureșul. Asta în cadrul proiectului cultural „Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională”.
Proiectul a fost implementat de Muzeul de Etnografie Brașov, în perioada iulie-noiembrie 2021 și a presupus și organizarea unor expoziții, ateliere creative de pictură și o conferință științifică.
„Am avut atât activități dedicate publicului - ne referim mai ales la expoziții - o expoziție la Baia Mare și una la Brașov, dedicată rezultatelor atelierelor care au avut loc în cadrul acestui proiect. Am încercat să adunăm lucrările făcute de cei care au studiat tehnicile de inițiere în pictura icoanei pe sticlă și pe lemn. În afară de aceasta, am avut și 4 workshop-uri”, a explicat directorul Muzeului de Etnografie, Alexandru Stănescu.
În perioada de implementare a proiectului, muzeul brașovean a găzduit și ateliere creative, în care 24 de pasionați de artă sacră au fost inițiați în tehnicile de pictare pe dosul sticlei și pe lemn.
Una din cele mai interesante realizări ale proiectului este catalogul „Icoane pe sticlă din Șcheii Brașovului”, realizat de muzeograful Cristina Tănase:
„Ne-am propus în primul rând valorificarea colecției de icoane pe sticlă a Muzeului de Etnografie din Brașov. Acesta a fost primul scop al nostru în acest proiect și prin tipărirea acestui catalog care conține icoane ce au fost etalate la Muzeul de Etnografie din Baia Mare. Este vorba despre icoane pe sticlă provenite din Centrul de iconari din Șcheii Brașovului”, a spus muzeograful Cristina Tănase.
Expoziția ”Icoane din Șcheii Brașovului”, organizată în perioada septembrie-octombrie 2021 la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, a prezentat publicului băimărean peste 40 obiecte de patrimoniu din colecțiile Muzeului de Etnografie Brașov, Muzeului Țării Făgărașului ”Valer Literat”, Muzeul Prima Școală Românească din Brașov și instituția gazdă.
„Icoanele din Șcheii Brașovului au păstrat, în mare măsură, tematica, izvorul, iconografia vechii Școli de la Nicula, adică sunt mult mai conservatoare față de ce s-a întâmplat în alte centre de iconari care au avut o altă evoluție, care s-au îndepărtat de vechile modele”, a mai spus Alexandru Stănescu.
Proiectul a beneficiat de finanțare de la Consiliul Județean Brașov și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Valoarea sa totală a fost de 86.620 lei.