Patru noi creșe vor intra în rețeaua municipalității
Vești bune pentru brașoveni! Patru noi creșe vor intra în rețeaua municipalității, care are acum 10 unități de învățământ antepreșcolar.

Articol de Adina Chirvasă, 11 Martie 2025, 11:29
O creșă ar putea fi deschisă chiar din toamnă, dacă lucrările de recompenartimentare și modernizare vor fi gata, iar trei ar trebui să fie finalizate în 2026, a explicat la emisiunea Vocea Brașovului, viceprimarul municipiului Brașov, Lucian Pătrașcu.
În acest moment, aproximativ 600 de copii nu pot fi cuprinși într-o creșă de stat din cauza numărului insuficient de locuri, respectiv puțin peste 1000.
„La acest moment avem în vedere construirea a trei creșe pe strada Lebedei, zona Bartolomeu, pe strada Ioan Socec, zona Tractorul și pe strada Fundăturii, zona Stupini, fiecare având 70 de locuri. A patra creșă am identificat-o pe strada Pancelelor. Acolo este o clădire care până luna trecută a fost în administrarea Colegiului Tehnic Transilvania. Printr-o hotărâre de Consiliu Local am luat dreptul de administrare acestei clădiri și a intrat în administrarea Primăriei Muncipiului Brașov. Sperăm ca anul acesta să fie finalizate cât mai repede posibil”, a menționat viceprimarul municipiului Brașov, Lucian Pătrașcu.
Proiectele pentru cele trei creșe ce trebuie finalizate în 2026 sunt derulate de Compania Națională de Investiții - CNI. Pe de altă parte, în creșele existente au fost create locuri suplimentare pentru micuții brașoveni. Unele sunt disponibile de acu, altele vor fi din toamnă.
„La creșa numărul 10, prin schimbarea fluxului copiilor, unde să doarmă, unde să se joace, unde să mănânce, am reușit să aducem un plus de 14 locuri la secția de limba română. Am angajat în plus 4 educatoare. La creșa numărul 2 am constatat că erau două încăperi foarte mari. Acele încăperi deserveau arhiva creșei numărul 2. Am luat hotărârea ca această arhivă să fie mutată, astfel încât cele două încăperi mari să poată deservi o grupă de 20 de copii, începând cu data de 1 septembrie. Urmând ca, după aprobarea bugetului, să facem investițiile necesare și achizițiile necesare de mobilier”, a adăugat Lucian Pătrașcu.
Municipiul Brașov are de aproape trei ani și un sprijin pentru părinții care nu au mai prins locuri la creșă pentru micuții lor. Mai exact, 850 de lei ajutor financiar pentru creșa privată sau „indemnizația de bunic”, în funcție de situația în care se încadrează beneficiarii.
Citește și: Structura anului școlar 2025-2026