Percheziții în Mureș și Brașov, privind operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, au pus ieri, 12 februarie, în executare 24 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Mureș și Brașov, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor.
![Percheziții în Mureș și Brașov, privind operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor](https://www.radiobrasovfm.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radiobrasovfm.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F13%2F205256%2F17394506388fd91243.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de David Ştefan, 13 Februarie 2025, 14:40
„Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în cursul lunii ianuarie 2022, trei persoane ar fi constituit o grupare infracțională organizată, specializată în săvârșirea de infracțiuni prin sisteme informatice și prin utilizarea de echipamente destinate falsificării instrumentelor de plată electronică, în vederea efectuării de operațiuni frauduloase și spălare a banilor.
Ulterior, la grupul infracțional ar fi aderat și alți membri, care ar fi acționat, în perioada 2022 – 2023, atât pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, cât și în România.
Astfel, o parte dintre persoanele cercetate în cauză s-ar fi deplasat în Statele Unite ale Americii și, prin utilizarea unor dispozitive amplasate la bancomate, ar fi copiat datele de pe carduri bancare, ar fi clonat respectivele carduri și, ulterior, ar fi efectuat retrageri frauduloase de bani.
În aceeași perioadă de timp, alți membri ai grupării de criminalitate organizată, coordonați de doi dintre lideri, ar fi expediat în S.U.A., colete care ar fi conținut dispozitive de skimming.
Grupul infracțional organizat ar fi profitat de o breșă în sistemul de securitate al unor carduri fără protecție prin CIP, oferite în cadrul măsurilor de asistență socială din America.
Pe parcursul administrării probatoriului, activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul F.B.I. și EUROPOL.
Au fost efectuate două comisii rogatorii în Statele Unite ale Americii, autoritățile americane comunicând organelor judiciare din România date și documente referitoare la activitatea infracțională a grupării de criminalitate organizată.
În urma efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate dispozitive artizanale de copiere a datelor de pe cardurile bancare și componente electronice folosite la confecționarea acestora, înscrisuri, telefoane mobile, medii de stocare a datelor, laptopuri, sume de bani în lei și euro, șase autoturisme, precum și alte mijloace de probă.
La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a 14 persoane cercetate în cauză, pentru 24 de ore.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă a 11 dintre persoanele reținute, pentru 30 de zile.
Față de alte 3 persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Brașov au luat măsura controlului judiciar”, a transmis IPJ Brașov.
Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Citește și: Sistemul Informatic Unic Integrat se blochează tot mai des