Perioadă cu multe intervenții pentru salvamontiști
Atmosfera hibernală autentică și condițiile bune de schi au adus un număr mare de turiști pe pârtii, de aceea prima lună a acestui an a adus un număr mare de intervenții ale salvamontiștilor.
05 Februarie 2024, 11:31
Atmosfera hibernală autentică și condițiile bune de schi au adus un număr mare de turiști pe pârtii, de aceea prima lună a acestui an a adus un număr mare de intervenții ale salvamontiștilor.
„În luna ianuarie, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 200 de cazuri, totalizând 212 persoane care s-au accidentat, rătăcit sau au rămas blocate în zona superioară a masivului și care au trebuit să fie evacuate. Pentru 73 dintre aceste persoane a fost nevoie și de intervenția echipajelor SAJ/SMURD, care le-au preluat în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare de specialitate. Urmează luna februarie, care în ultimele sezoane s-a dovedit a fi cea mai aglomerată și în care am înregistrat cel mai mare număr de intervenții din an”, au precizat salvamontiștii.
Risc de avalanșă în Bucegi și Făgăraș
Altfel, Salvatorii montani din cadrul formației Salvamont Victoria a Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov au desfășurat în ultimele zile mai multe acțiuni de patrulare preventivă în Munții Făgăraș și au montat indicatoare cu “PERICOL DE AVALANȘĂ”.
„În acest moment atât în Bucegi cât și în Făgăraș riscul de avalanșă este însemnat. În partea superioară a stratului regăsim în continuare un strat cu rezistență redusă, care măsoară pe alocuri 25-30 cm, depus peste un strat mai vechi, parțial stabilizat. În zona crestelor se întâlnesc plăci de vânt cu rezistenţă scăzută, îndeosebi pe versanții estici și sudici. În zonele adăpostite sunt prezente în continuare depozite şi troiene de zăpadă însemnate. În special la supraîncărcări, stratul instabil de 25-30 cm de la suprafață se poate disloca și poate angrena în anumite situații și stratul subiacent de dimensiuni mai reduse, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari”, au menționat salvamontiștii.
„Având în vedere observațiile și măsurătorile nivometeorologice realizate de ANM, condițiile meteorologice precum și stratul de zăpădă depus în ultima perioadă vă recomandăm să vă informați despre starea vremii înainte de a alege un traseu turistic, să ascultați sfaturile și recomandările salvatorilor montani și să evitați să vă deplasați în zone cu risc de avalanșă”, au mai precizat salvamontiștii.