Peste 750 de adolescente din județul Brașov au devenit mame în 2020
Județul Brașov ocupă a treia poziție pe țară în clasamentul mamelor adolescente. Aici, peste 750 de astfel de tinere au născut în anul 2020, potrivit datelor comunicate de Organizația Salvați Copiii.
18 Octombrie 2022, 17:43
Județul Brașov ocupă a treia poziție pe țară în clasamentul mamelor adolescente. Aici, peste 750 de astfel de tinere au născut în anul 2020, potrivit datelor comunicate de Organizația Salvați Copiii.
Comuna Tărlungeni, încadrată în rândul zonelor rurale marginalizate, se confruntă cu un astfel de fenomen sever, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate.
“În weekend-ul acesta am ajuns în comuna Tărlungeni cu o caravană medicală. Am dus echipamente medicale, am mers cu medici specialiști, voluntari și cu asistenții sociali și asistenții medicali ai organizației Salvați Copiii. Timp de 2 zile am oferit consultații gratuite, ecografii transvaginale, ecografii abdominale, recoltări Babeș-Papanicolau, precum și consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului, importanța alăptării și importanța sănătății în timpul sarcinii și a ecografiilor și analizelor obligatorii în timpul sarcinii”, a precizat Silvia Burcea, manager proiect în cadrul Organizației Salvați Copiii.
Controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor și femeilor la servicii medicale, dată fiind lipsa resurselor financiare, au adăugat reprezentanții organizației Salvați Copiii.
“Aici am întâlnit foarte multe cazuri defavorizate, în comunitatea din Tărlungeni. Am încercat să ajungem la cele mai defavorizate cazuri. Am întâlnit fete care la 15 ani erau însărcinate sau care la 16 ani aveau deja copil. Sunt fete care la 18 ani deja au 2 copii sau fete care la 21 de ani au mai mulți copii. Este o situație destul de complicată aici, în comunitate”, a mai spus Silvia Burcea.
De mai bine de 10 ani, Organizația Salvați Copiii derulează și în Brașov un amplu program de consiliere, informare și ajutor, program destinat sănătății mamei și copilului, precum și pentru reducerea mortalității infantile.
Unul din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice oficiale.
De asemenea, 45% dintre tinerele mame cu vârsta sub 15 ani din UE provin din România.
Sursa foto: arhivă / pixabay.com