Petiție împotriva fabricii de selectare a deșeurilor la Prejmer
În cazul în care se va construi aici viitoarea fabrică, care va deservi 600.000 de oameni, locuitorii comunei se tem că problemele vor fi mult mai serioase.
14 Mai 2021, 18:07
Mai mulți locuitori din Prejmer au inițiat o petiție prin care cer autorităților să găsească un alt amplasament pentru viitoarea fabrică de selectare a deșeurilor.
Oamenii spun că la Prejmer există deja o astfel de unitate, care deservește doar 30.000 de locuitori ai județului și au existat probleme serioase. În cazul în care se va construi aici viitoarea fabrică, care va deservi 600.000 de oameni, locuitorii comunei se tem că problemele vor fi mult mai serioase.
„Va trebui să suportăm mirosurile care vin de acolo, o sumedenie de dăunători pe care îi presupui în jurul unei gropi de gunoi, un trafic imens pe șosea. Există riscul ca investitorii din parcul industrial, care s-au dezvoltat frumos, să plece, există riscul ca noi să ne părăsim casele”, a spus Dan Iosif, unul dintre inițiatorii petiției.
Locuitorii din zona cea mai apropiată de amplasamentul viitoarei fabrici se gândesc serios să se mute, însă se tem că nu vor mai găsi cumpărători sau vor ieși în mare pierdere. Un alt semnatar al petiției amintește despre semnificația denumirii comunei:
„Denumirea Prejmerului vine de la termenul celtic Prej Myr, care înseamnă «Printre Izvoare». Prejmerul e denumit «Satul cu 1000 de izvoare». Sunt foarte multe izvoare, o parte dintre ele sunt captate și trimit apa potabilă către orașul Brașov. Având deja o fabrică de sortare a gunoaielor la Hidro Sal, în partea sudică a comunei, am suferit din cauza mirosului, deci am trăit experiența deja, așa că suntem îngroziți de faptul că se va face o a doua fabrică de sortare a gunoiului și am zis că Prejmerul nu se va mai numi «Între Izvoare», ci vom fi «Între Gunoaie»", a spus Teodor Nedelcu, alt inițiator al petiției.
Prejmerenii amintesc că localitatea lor a fost dintotdeauna între cele mai înfloritoare comune din țară, însă o asemenea investiție ar putea să afecteze grav economia Prejmerului.
„Acuma avem un parc industrial care aduce plus valoare, avem un buget considerabil - undeva la 30 de milioane de lei - avem în plan să facem un spital mare, iar chestiunea asta cu fabrica de gunoi mi se pare un pas înapoi și o deviere de la o dezvoltare frumoasă, armonioasă. Nu ai cum sa le pui în balanță”, a precizat Adrian Gabor, locuitor al comunei.
Potrivit Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, la Prejmer se va construi un Centru de Management Integrat al Deșeurilor cu stație de sortare, stație de compostare, instalație cu digestie anaerobă, instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă. Aceasta din urmă generează biogaz, ceea ce înseamnă că deșeurile vor fi păstrate aici o perioadă.
Oamenii spun că, oricât de bine ar fi pus la punct fluxul tehnologic, acesta poate fi întrerupt de factori umani sau tehnici, cu consecințe păgubitoare pentru locuitorii din Prejmer, Hărman și Tărlungeni, localitățile aflate la 3 kilometri sau chiar mai puțin de viitoarea fabrică.
În data de 3 iunie va avea loc dezbaterea publică a proiectului, iar locuitorii din Prejmer, Hărman și Tărlungeni speră să poată schimba decizia autorităților, iar fabrica să fie amplasată în altă parte.