Pianoforte din secolul XIX, martor al tradiției muzicale a Brașovului
Un pianoforte din secolul XIX, expus la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, reflectă tradiția muzicală a orașului și legătura cu stilul de viață vienez al burgheziei brașovene.
Articol de Adina Chirvasă, 04 Februarie 2025, 14:29
Un pianoforte din secolul al XIX-lea împodobește una dintre camerele Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, stând mărturie pentru tradiția muzicală a orașului.
Instrumentul aparține familiei Schlandt, care l-a dat în custodie muzeului, iar el reflectă influențele stilului de viață vienez adoptat de burghezia brașoveană, după cum ne-a explicat reprezentanta Muzeului, Oana Țigănuș:
„Acești patricieni din Brașov obișnuiau să aibă în casele lor, în salon, un astfel de pianoforte, unde susțineau concerte pentru musafiri, pentru protipendadă, la anumite evenimente speciale. Pianoforte este un obiect construit de un italian din Florența, după clavecin, undeva în perioada secolului XVIII. Este instrumentul preferat al lui Mozart, al lui Beethoven, pentru muzica de cameră. De la el s-a construit pianul modern”.
Prima atestare scrisă legată de muzica din Brașov datează din 1427, când este menționat un organist care activa la mănăstirea dominicană de pe strada Vămii, iar doi ani mai târziu deja era un constructor de orgi la Feldioara.
În 1820, în Cetate, a fost înființată capela (orchestra) orașului Brașov, iar în a doua jumătate a secolului XIX, viața muzicală a cunoscut o dezvoltare remarcabilă, odată cu apariția mai multor societăți de muzică vocală și instrumentală. Apoi în Brașov vor activa Anton Pann, George Ucenescu, Ciprian Porumbescu, precum și Gheorghe Dima.