Piațetele Brașovului, precum sălile de clasă
Brașovul ar putea avea un nou mobilier urban permanent în mai multe piațete din Centrul Istoric al orașului, după ideile unor elevi și studenți.
17 Iulie 2023, 16:37
Brașovul ar putea avea un nou mobilier urban permanent în mai multe piațete din Centrul Istoric al orașului, după ideile unor elevi și studenți. Aceștia au participat la Școala de vară organizată de Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului (ABMEE) în cadrul proiectului HUB-IN finanțat de Comisia Europeană, sprijinit pe plan local de Primăria municipiului Brașov.
„20 de elevi și studenți brașoveni au proiectat prototipuri de mobilier urban pentru zone și piațete din centrul istoric al Brașovului. Acest demers face parte din proiectul HUB-IN, un proiect în care, cu sprijinul a nouă mentori, arhitecți, urbaniști și specialiști în domeniu, cei tineri au putut să proiecteze în echipe diferite instalații care să servească, apoi, ca mobilier urban. În perioada următoare, urmează ca ideile lor să fie transformate în mobilier urban care să fie apoi amplasat din primăvara viitoare în aceste zone din oraș.“, spune viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu:
Provocarea pentru elevii și studenții brașoveni a fost ca, prin lucrările lor, să transforme patru piațete din Brașov, tot de ei alese, în săli de clasă. Este vorba despre Piața Brassai, Piața Sfântul Ioan, Piața Paul Richter și Piața Apollonia Hirscher.
„Am constituit Școala de Vară HUB-IN, Orașul ca sală de clasă, un program în cadrul căruia ei pot testa prin diverse obiecte și piese ușoare variante de mobilier urban care își pot găsi locul în piațetele brașovene. Ceea ce am vrut, de fapt, este mai mult și un parcurs de cercetare, pentru că ei au trebuit să studieze locul, să afle părerea localnicilor, să obțină informații de la turiști sau de la cei care își desfășoară activitatea în aceste piațete...“, a declarat Reprezentantul AMBEE, Leea Mihăilă.
Totodată, prin acest proiect se dorește valorificarea patrimoniului și conservarea specificului local din punct de vedere zonal și cultural.
„Practic, această Școală de Vară a fost o etapă de studiu în care am încercat să creăm diferite obiecte mai mult sau mai puțin practice, mai mult sau mai puțin ludice, am încercat să testăm limite și tot acest material va fi preluat de o echipă de proiectare din care fac și eu parte și vom face niște proiecte finale de amenajare.“, a adăugat arhitectul Alexandru Belenyi:
Proiectul HUB-IN la Brașov este finanțat prin programul Orizont 2020 al UE cu suma de 390.000 de euro.