Povestea lui Ioan Bogorin, un păstrător al tradițiilor aparte
Ioan Bogorin, originar din Sibiu, dar brașovean de mulți ani, este un păstrător al tradițiilor aparte.
Articol de Adina Chirvasă, 24 Iunie 2024, 15:50
Și nu vorbim despre faptul că a făcut parte din Ansamblul folcloric Poienița al actualului Centru Reduta (pe atunci Palatul Culturii) și acum este la „veteranii” Poieniței.
Ioan Bogorin este și cel care a cusut cămăși, una dintre ele fiind la Muzeul de Etnografie, în cea mai „proaspătă” expoziție deschisă în instituție – una dedicată iilor și cămășilor tradiționale, expoziție vernisată chiar de Ziua Iei, în 24 iunie.
La vernisaj însă a venit cu o altă cămașă, de June Albior, la care a cusut trei ani, dată fiind complexitatea acestei piese bogat ornamentată cu paiete. Junii Albiori sunt cei care închid Parada Junilor în centrul Brașovului, din Duminica Tomii. Cum a început cusutul cămășilor, ne povestește chiar brașoveanul:
"Pe scurt, în 1969, coregraful maestru Ioan Corneliu Vasiliu, înaintea unui turneu în Turcia, a vrut să prezinte, pe lângă costumele pe care le aveam noi din Oltenia, din Moldova, adică vreo șapte perechi de costume, a vrut să prezinte ceva de Brașov. Singurul costum popular în Brașov este consumul de juni. Drept pentru care ne-a pus pe toți, 12 fete și 12 băieți, să coasem așa ceva. Și alb-negru și paiete. Atunci paietele le făceam în 1969, nu știu că dacă se găseau sau nu se găseau de cumpărat, se făceau la matrițe. Aveam doi băieți care lucrau la sculărie, la Steagul Roșu, și am cusut 10 perechi de costume din astea, cu care am mers acolo".
Până în 1996 au dansat în cămășile cusute chiar de ei membrii ansamblului și au avut numeroase turnee în Europa, ne spune Ioan Bogorin. În 30 de ani s-au uzat, astfel că au fost casate în cele din urmă.
"Mie mi-a rămas gândul la asta, le-am cusut și le-am purtat, plus că sunt din Brașov. Și atunci am zis să-mi fac un costum din Brașov. Am dansat, 60 de ani imediat de când dansez și nu aveam un consum să merg la fiii satului sau la fosnii cum le ziceau sașii. Și atunci mi-am cusut prima dată cămașa aceea de Sibiu. Părinții mei amândoi erau din Ocna Sibiului. Și restul am plătit pentru pieptar, șerpar, cizme, pantaloni, pălărie. După care, atunci am zis, eu sunt din Brașov, ia să-mi fac un costum din Brașov. Revin, costumul de juni, la care am mai cusut și l-am terminat anul ăsta", a precizat Ioan Bogorin.
Coaserea cămășilor nu s-a întâmplat peste noapte, mărturisește bărbatul, care spune că a cusut înainte goblen, un meșteșug învățat chiar pe băncile școlii, pe vremea când elevii aveau „lucru manual” în orarul lor săptămânal.
Cămașa de Sibiu cusută de Ioan Bogorin o mai puteți vedea în expoziție la Muzeul de Etnografie Brașov. Cămașa de June Albior cusută de brașovean ar putea fi purtată și în paradă, dacă în 2025 Ioan Bogorin va fi parte din eveniment.