Povești de viață medicală, aplaudate cu ocazia aniversării Spitalului Județean
Zeci de medici, asistenți, infirmieri și brancardieri au primit astăzi diplome de onoare pentru contribuția la dezvoltarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, care a aniversat astăzi 50 de ani de la înființare.
11 Decembrie 2023, 18:26
Zeci de medici, asistenți, infirmieri și brancardieri au primit astăzi diplome de onoare pentru contribuția la dezvoltarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, care a aniversat astăzi 50 de ani de la înființare.
Este o unitate medicală care a făcut progrese considerabile mai ales în ultimul deceniu, după cum au apreciat vorbitorii la evenimentul festiv.
Ce ar mai trebui îmbunătățit ne-a spus președintele Colegiului Medicilor Brașov, dr. Gabriel Moraru:
„Încet, încet, pe parcursul timpului am încercat să dezvoltăm asistență de performanță în acest spital și s-a și reușit. Infrastructura încă nu ne ajută foarte tare, fiindcă suntem înghesuiți ca spațiu. Ce ne lipsește este comunicarea, și în interiorul spitalului, și comunicare spitalului cu serviciile conexe din afara lui. Și aici, o problemă majoră, din punctul meu de vedere, este vorba de comunicarea cu medicina primară, pe care dacă o rezolvi, rezolvi multe din problemele care sufocă Spitalul Județean, respectiv serviciile de urgență”.
Printre cei aplaudați la scenă deschisă din vechea generație s-a numărat și dr. Irina Vișa, specialist în chirurgie plastică, acum în vârstă de 76 de ani, dar printre primii medici angajați la Spitalul Județean Brașov.
Printre cele mai terifiante amintiri din cariera acestui medic se numără tragedia de la Uzina Tractorul, din anul 1979, considerat și la ora actuală cel mai grav accident colectiv de muncă din România, cu aproape 100 de victime.
„A fost ceva impresionant. N-am mai trăit de atunci, până la Colectiv, despre care știe toată România, de curând, dar noi atunci am avut 29 de accidentați. Deci a fost ceva monstruos, să-ți intre în curtea spitalului camioane cu pacienți arși, camioane, că n-aveau cum să ajungă altfel la noi. Atunci am înțeles ce înseamnă medicina de război. Puțin așa a fost, ca să se poată controla situația. S-a constituit un fel de comandament de război. Atunci am înțeles cât de mult trebuie să știi, câtă forță trebuie să ai ca să poți să alegi între viață și moarte”, a precizat dr. Iulia Vișa.
Ca toți medicii care au petrecut decenii în Spitalul Județean Brașov, cunoscutul chirurg brașovean Mircea Hogea are la rândul său o poveste de viață impresionantă și cuvinte de laudă la adresa medicilor tineri:
„Când m-am apucat de chirurgie, n-am știut ce mă așteaptă. După aceea, asta a fost viața mea. Deci mai mult decât viața, asta a fost și familia mea, pentru că și familia mea a lucrat împreună cu mine în spital și uneori stăteam mai mult în spital decât acasă. Sunt generațiile noi, actuale și noi, care sunt buni și vor fi și foarte buni. Cei tineri sunt pe drumul cel bun și sănătatea brașovenilor este pe mâini bune, credeți-mă. Poate că sistemul ar trebui îmbunătățit, dar oamenii sunt de calitate”, a spus chirurgul Mircea Hogea.
Printre medicii din generația tânără cu multe aprecieri se numără cardiologul Cătălin Pestrea, care zilele trecute a efectuat, pentru prima dată în județul Brașov, proceduri de crioablație pentru fibrilația atrială, ceea ce înseamnă înghețarea țesutului cardiac (detalii AICI).
Citește și:Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, la 50 de ani de la înființare