Povești medievale în Cetatea Hărman, la Teutonic Fest
Lupte cu săbii, turnir de cavaleri acoperiți cu armuri strălucitoare, ateliere pentru toate vârstele, tir cu arcul, spectacole de teatru și muzică medievală.
Articol de Camelia Vlad, 27 Iulie 2024, 21:50
De toate acestea au avut parte vizitatorii Cetății Medievale aflate la nici 10 km de Brașov, în prima zi de „Teutonic Fest Hărman”, festival ajuns la a doua ediție, care se desfășoară în acest weekend în comuna Hărman.
Evenimentul propune atât localnicilor, cât și turiștilor, o incursiune de două zile în istoria, cultura și gastronomia medievală. Custodele Cetății Hărman, Isabelle Ilica Popescu:
”Suntem extraordinar de plăcut surprinși câți oamenii au venit, cu mic și mare, și la fel de plăcut surprinși de cât de interesați sunt oamenii. La fiecare ghidaj din biserică, ghidajul doamnei Carmen Mureșan, biserica e plină și ne bucură extraordinar de mult interesul de a auzi ceva despre istoria acestor locuri. Ne bucură interesul celor mici pentru activitățile cu copiii”.
Programul festivalului include activități și spectacole care recrează atmosfera vremurilor de demult, precum și un tur al fortificației, cu ajutorul ghidului de turism Carmen Murașan:
”În general, calitate de ghid de turism, în toată experiența mea de 16 ani, am constatat că oamenilor le place să asculte mai degrabă elemente de istorie socială. Prin urmare, da, este un element de arhitectură, este un ansamblu de arhitectură impresionant, dar mai întâi de toate a fost construit de o comunitate și a servit unei comunități. Prin urmare, mă refer foarte mult la comunitate, la viața de zi cu zi, la valorile, mentalitățile, practicile, ordinea și rânduiala dintr-o comunitate de sași”.
Atmosfera medievală este întreținută în Cetatea Hărman și de concertele de muzică veche, susținute de renumiți artiști ai genului. Printre aceștia, componenții trupei Truverii, care completează fiecare cântec cu povestea lui. Membră a grupului Truverii, Carmen Todor:
”Anul trecut am fost prima dată invitați și am fost fascinați de cetate, de loc. E o energie foarte bună și ne face mare plăcere să cântăm. Avem o muzică medievală, avem și muzică renașientistă și avem și muzică veche culeasă de prin întreaga Europă. Noi făcând și teatru și îmbinând cele două, teatru cu muzica, ne-am gândit că adunând aceste cântece de prin toată Europa și fiind în diverse dialecte, oamenii nu o să înțeleagă despre ce este vorba și atunci cel mai frumos este că înainte le spunem povestea, după care le cântăm”.
Nu în ultimul rând, Cronicile Culinare ale Transilvaniei oferă workshop-uri și preparate autentice din bucătăria medievală, invitând participanții să deguste arome și rețete de odinioară.
Evenimentul se încheie duminică, după orele 18.00.
Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE. Lacul european care leagă două țări