Prefectul Brașovului cere primăriilor să facă expertizarea tehnică a clădirilor în care funcționează unități școlare
Prefectul Brașovului cere primăriilor să facă expertizarea tehnică a clădirilor în care funcționează unități școlare, pentru încadrarea lor într-o clasă de risc seismic.
22 Februarie 2023, 20:38
Brașovul nu are nicio clădire în care își desfășoară activititatea o unitate de învățământ încadrată în clasa 1 de risc seismic, adică în stare avansată de degradare.
În schimb, în județul nostru sunt 9 construcții încadrate în clasa de risc seismic 2.
În aceste clădiri își desfășoară activitatea următoarele instituții de învățământ: Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil, Clubul Copiilor Victoria, Colegiul Național Radu Negru din Făgăraș, Grădinița cu program prelungit Albinuța, din Zărnești, școlile gimnaziale din Crizbav și Ghimbav, cu câte două corpuri de clădire, dar și Școala Gimnazială Homorod.
„În județul Brașov, 700 de clădiri aparțin unităților școlare preuniversitare. Dintre acestea, 630 sunt destinate activităților instructiv-educative, unde își desfășoară activitatea aproape 100.000 de copii, elevi, cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic. 93% dintre aceste clădiri sunt neexpertizate pentru încadrarea într-o clasă de risc seismic. Dintre cele 45 care au beneficiat de o astfel de expertiză, niciuna nu a fost încadrată în clasa de risc 1, 9 se încadrează în clasa de risc 2, 31 în 3 și 5 în clasa de risc 4”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.
Pe de altă parte, astăzi, prefectul Brașovului, Cătălin Văsii, a participat la o ședință de lucru pe această temă, în sistem de videoconferință, organizată de membri ai Guvernului Ciucă.
„Am solicitat primăriilor din județ să facă demersuri pentru începerea procedurilor de expertizare tehnică a clădirilor în care funcționează unități de învățământ care nu au beneficiat de această expertiză”, a precizat prefectul Cătălin Văsii.
Este de menționat că, potrivit legii în vigoare, cheltuielile cu astfel de expertize tehnice pot fi finanțate de la bugetul de stat prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.