Premiul Academiei pentru un brașovean
O realizare remarcabilă a unui dintre cei mai apreciați oameni de cultură ai Brașovului a fost apreciată de Academia Română.
Articol de Sorin Ţîrcă, 17 Decembrie 2024, 17:38
Fostul manager al Muzeului de Artă Brașov, Radu Popica, a primit Premiul Academiei Române pentru anul 2022. Distincția a fost acordată pentru publicația sa „Centrul artistic Brașov de la origini până în contemporaneitate. Artele plastice (sec. XV-XX)”, care aduce o contribuție esențială la înțelegerea evoluției artei din această zonă.
„Documentarea a durat 16 ani, pentru că ea reunește toată cercetarea științifică pe care am întreprins-o la muzeu, începând chiar din anul 2006 până în 2022, când a fost publicată. Este o privire de ansamblu asupra evoluției Centrului Artistic Brașov, dar totodată și asupra istoriei Brașovului”, a declarat Radu Popica.
Lucrarea vine cu informații despre aproximativ 300 de artiști plastici brașoveni, începând cu jumătatea secolului al XV-lea. Din păcate, Marele Incediu din secolul al XVII-lea a distrus o parte importantă din lucrările existente la acel moment, dar au fost salvate destule picturi, dintre care unele vor fi expuse la redeschiderea din ianuarie a Muzeului de Artă Brașov. O poveste interesantă este chiar a unei importante familii brașovene din perioada Marelui Incendiu, cu doi membri în tablourile din viitoarea expoziție.
„Îi reprezintă pe doi patricieni brașoveni care au devenit juzi ai orașului în secolul17. Este vorba de Simon Drauth cel Bătrân și Simon Drauth cel Tânăr. Au fost personalități importante ale orașului, iar Simon Drauth cel Bătrân a obținut un titlu nobiliar, de care, însă, s-a bucurat doar fiul său, el încetând între timp din în viață”, a adăugat Radu Popica.
Lucrarea lui Radu Popica este prima de acest fel, în limba română, ce are ca subiect toți artiștii brașoveni de-a lungul timpului. Ea conține informații importante despre istoria artei din orașul nostru. Putem afla că, la jumătatea secolului al XV-lea, primul pictor care a realizat lucrări la Brașov era venit de la Viena. Putem afla despre pictori veniți din Germania, dar și despre artiștii români din secolul trecut.
Citește și: Brașovul, pe locul 3 național la numărul turiștilor