Preparate fast-food, sănătoase doar cu ingrediente de calitate
Preparatele de tip fast-food sunt la fel de sănătoase ca acelea gătite îndelung, dacă ingredientele folosite sunt de calitate, potrivit directorului Muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu.
15 Septembrie 2022, 15:02
Preparatele de tip fast-food sunt la fel de sănătoase ca acelea gătite îndelung, dacă ingredientele folosite sunt de calitate. Este opinia directorului Muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu, istoricul care promovează proiectul “Sarea în bucate și alte povestiri culinare”, prin intermediul căruia face cunoscută gastronomia tradițională ca parte esențială a patrimoniului imaterial din spațiul românesc.
“Când se folosesc ingrediente de calitate, mâncarea e sănătoasă. Atunci când avem tot felul de prafuri sau alte lucruri care nu au legătură cu preparatul în sine, nu avem mâncare sănătoasă. Ideea de fast-food, de mâncare gătită repede, nu este doar a epocii contemporare. Exista fast-food în Imperiul Roman. Exista fast-food în Evul Mediu, în toate regatele medievale și în Orient, în general. Clătitele, gogoșile, tot felul de lipii care se ungeau cu miere, care se serveau cu ciorchine de strugure, mititeii, chiftelele din epoca medievală sunt mâncare fast-food. Ceea ce mâncai la târg, făcut rapid, care se putea servi adesea pe o farfurioară sau în mână, acelea erau fast-food”, a precizat istoricul Alexandru Stănescu.
Proiectul cultural promovat de istoricul brașovean Alexandru Stănescu este realizat de Agenția Metropolitană Brașov în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și oferă participanților la atelierele interactive o aventură a cunoașterii, o călătorie în timp, prin prezentarea unor obiceiuri, tradiții sau superstiții legate de anumite bucate, mirodenii, condimente, din fiecare epocă.
Sursa foto: pixabay.com