Prima expoziție a ilustratorilor ucraineni pe tema războiului din România este la Facultatea de Litere Brașov
35 de lucrări de grafică ce surprind esența războiului din Ucraina pot fi văzute pe holul Facultății de Litere, din cadrul Universității Transilvania Brașov, în corpul T.
09 Mai 2022, 17:56
35 de lucrări de grafică ce surprind esența războiului din Ucraina pot fi văzute pe holul Facultății de Litere, din cadrul Universității Transilvania Brașov, în corpul T.
Este prima expoziție din țara noastră cu lucrări ale ilustratorilor ucraineni pe tema războiului și a fost pregătită de masteranzii de la programul Inovare culturală, în parteneriat cu Pictoric, clubul ilustratorilor ucraineni.
“Noi, ca brașoveni sau ca viitori brașoveni - pentru că o parte dintre noi nu suntem de aici din zonă – ne-am hotărât că putem să ne arătăm cumva solidaritatea prin această expoziție. E greu să spunem acuma că suntem uniți cu ei. Nu poți să fii unit cu cineva până nu treci prin ce trece el, dar am simțit nevoia să ne arătăm solidaritatea și să atragem atenția mai ales celor tineri asupra situației. Prin urmare, am hotărât să organizăm această expoziție în cadrul facultății noastre. Am luat legătura cu cei de la Pictoric, pentru că am văzut că și ei au avut inițiative foarte bune (...) și așa a început totul”, a precizat una dintre masterandele de la Literele brașovene, Alexandra.
“Posterele de artă prezentate aici reflectă acest impact devastator pe care îl are războiul asupra vieților private, individuale: situația de a fi refugiat, de a-ți pierde casa, de a-ți pierde viața, de a-ți pierde membri ai familiei, situația de a fi agresat într-un mod înfiorător. Cei de la Pictoric și-au pus la dispoziție aceste lucrări, pe internet, tuturor celor care vor să organizeze astfel de expoziții în lume: galerii de artă, instituții culturale, universități, autorități publice (…) Noi am intrat în legătura cu ei, le-am comunicat ce fel de expoziție vrem să facem și dimensiunile acesteia și ei ne-au trimis posterele gata pentru a fi printate. Am vrut să fie pe hol, tocmai pentru a fi vizibile”, a spus decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Adrian Lăcătuș.
Printre primii vizitatori ai expoziției s-au aflat și câțiva refugiați ucraineni: Katya, din Cernihiv, Tanya și Dimitro, din zona Odesei:
“Am văzut bombardamente în orașe și înțeleg ceea ce văd aici, în această expoziție. E dificil de explicat cuiva care nu a fost acolo, e ceva straniu și greu de înțeles chiar și pentru mine, dar pentru fratele meu mai mic… el este bine, e cu mine, dar își amintește tot”, a spus Katya.
“Este sfâșietoare pentru mine și pentru toți ucrainenii, cred, dar tot ce este aici este adevărat și cred că ucrainenii asta doresc, lumea să îi asculte, să îi înțeleagă”, a precizat Tanya.
“Toate aceste lucrări descriu cele mai profunde sentimente pe care le are acum națiunea ucraineană, în special aceasta, ce prezintă un doctor care încearcă să salveze o fetiță, dar sufletul ei zboară. Este sfâșietor. Toate aceste lucrări te ating profund, mai ales pe cei care au suferit durerea reprezentată aici”, a spus Dimitro.
La vernisaj, studenții au citit și poeme ale unor poeți ucraineni contemporani, în limba română sau engleză.
Expoziția deschisă pe holul Facultății de Litere pînă la sfârșitul anului universitar.