Primăria Brașov a semnat contractul pentru realizarea parcului fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public
Instalația de producere a energiei electrice verzi va asigura 90% din necesarul pentru școli, clădiri publice și iluminat. O parte dintre fonduri sunt asigurate prin finanțare nerambursabilă europeană.
14 Decembrie 2023, 12:22
Sistemul va fi amplasat în Stupini și va avea o putere de 20 de MW. Instalația de producere a energiei electrice verzi va asigura 90% din necesarul pentru școli, clădiri publice și iluminat. O parte dintre fonduri sunt asigurate prin finanțare nerambursabilă europeană.
Primăria Brașov continuă programul de transformare a orașului în capitala verde a României, investind în soluții prietenoase cu mediul, cu ajutorul finanțărilor nerambursabile. Cel mai important proiect al municipalității în domeniul producerii de energie verde este cel de construire a unei instalații de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20 MW, pe o suprafață de 22 de hectare, în cartierul Stupini.
Primarul Allen Coliban a semnat, săptămâna aceasta, contractul pentru realizarea serviciilor de proiectare și construcție a acestui parc fotovoltaic, în cadrul proiectului ”Amenajare parc producție energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul UAT - Municipiul BRAȘOV”, finanțat prin POIM 2014-2020.
Lucrările vor fi realizate de către Synergy Construct - în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terț, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant. Durata de implementare a investiției este de 120 de zile, din care 30 de zile etapa de proiectare și 90 de zile execuția lucrărilor. Valoarea acestei investiții este de 75 de milioane de lei (75.167.795,98 lei fără TVA), o parte din aceste fonduri fiind asigurate prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Miercuri am semnat contractul pentru realizarea celui mai important obiectiv din strategia noastră de a transforma Brașovul într-un oraș independent energetic, pentru ceea ce înseamnă consumul public de energie. Parcul fotovoltaic pe care îl construim la Stupini, care va asigura 90% din consumul de energie public, reprezintă unul dinte primele proiecte ale autorităților publice locale, la nivel european, de producerea de energie verde. Am făcut pași importanți în a transforma orașul nostru într-unul prietenos cu mediul, iar în ultimii ani am reușit să demarăm și să implementăm o serie de proiecte pentru ca Brașovul să devină un oraș sustenabil. În 2021 ne-am asumat o țintă ambițioasă: până în 2030, să reducem emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 să atingem neutralitatea climatică. Cu siguranță suntem pe drumul cel bun și fiecare pas pe care îl facem înseamnă o creștere a calității vieții brașovenilor”, a precizat primarul Allen Coliban.
Punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 de colegii și licee, 16 școli gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primărie și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centrale și puncte termice, piețe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).
La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.
Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuție importantă la reducerea poluării, dar și a costurilor cu energia electrică.
Detalii tehnice:
Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20 MW în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, și de 18.00 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formată dintr-un număr de 30.770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă. De asemenea, pentru realizarea investiției, vor mai fi folosite 120 invertoare solare on-grid, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente de management al datelor și 1 echipament de măsurare a energiei.
Ca urmare a realizării investiției, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare a investiției. Astfel, de la emisii cu efect de seră de 23.408,18 tone CO2, se ajunge la 2.406,18 tone CO2.
Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare - POIM 2014-2020, Axa Prioritară 11: „Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, Obiectivul specific 11.2: „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale”.