Primăria Brașov nu va putea participa la licitația pentru terenul de sub Fabrica de Zahăr Bod
Pentru a doua oară în doar 4 zile, consilierii locali brașoveni au respins proiectul propus de primarul Allen Coliban de participare la licitație.
22 Noiembrie 2021, 14:39
Pentru a doua oară în doar 4 zile, consilierii locali brașoveni au respins proiectul propus de primarul Allen Coliban de participare la licitație.
Edilul șef a convocatastăzio ședință de îndată și a propus achiziționarea terenului la prețul de 2 euro pe metrul pătrat. Mai mult, primarul a explicat că banii nu vin din bugetul Brașovului, ci de la Guvern.
„Cei 2 euro pe mp sunt sub valoarea de pe piață. Marea majoritate a celor 30 de ha nu au nicio construcție pe ele și pot fi amenajate într-un timp relativ scurt și cu investiții relativ mici și asta în condițiile în care nu există contaminare sau alte constrângeri legate de teren. Mai mult, v-am spus și în introducere, vor exista fonduri europene pentru amenajare de infrastructură (...) din mai multe surse nerambursabile în perioada următoare. Totul e să avem ce să punem pe masa autorităților pentru finanțare”, a spusAllen Coliban.
În plus, dacă suma nu va fi cheltuită până la finalul acestui an, banii se vor întoarce la bugetul de stat. Chiar și în aceste condiții, liberalii spun că nu au informațiile necesare ca să poată vota în cunoștință de cauză.
“Este clar, din punctul meu de vedere, că noi dăm un vot pe oportunitate. Eu am întrebat dacă s-a adus la cunoștința cetățenilor intenția UAT Brașov de a cumpăra terenuri în afara UAT Brașov. Nu discutăm de boli. Întreb dacă ați întrebat cetățenii și ați fost suficient de transparent – obligație pe care o aveați, de altfel, potrivit acestei legi – de a supune dezbaterii intenția dumneavoastră de a achiziționa terenuri în afara UAT Brașov”, a spus consilierul local Pamela Diaconu.
Nici social democrații nu au fost mulțumiți de datele oferite de inițiatorul proiectului.
“Modul de lucru cu Consiliul Localeste să ne puneți în față niște hârtii, fără să aveți niște discuții înainte. Nu în ziua respectivă, domnule primar, să stăm 5-10 min la discuții în biroul dumneavoastră. Înainte cu cel puțin o săptămână, să mergem la fața locului, să vedem despre ce este vorba acolo - ăsta este modul de lucru corect din punctul meu de vedere, că și noi apărăm șansele și interesele municipiului, să știți. Nu suntem altfel la această masă”, a precizat consilierul local Lucian Pătrașcu.
Allen Coliban spune, însă, că un teren cu utilitățile existente și atât de aproape de DN13 cu greu ar putea fi găsit la un asemenea preț.
“Eu stiu așa: în momentul în care vrei să faci un lucru, cauțisoluții. În momentul în care vrei să blochezi, cauți pretexte. Exact ceea ce faceți dumneavoastră prin aceste intervenții. Nu ați avut nicio solicitare cu privire la oportunitataea acestei achiziții la care să nu vă fi răspuns și aveți toate informațiile la mapă. În plus, cred că am răspuns în mod repetat întrebării «de ce doar vineri am avut aceste informații pe masa Consiliului Local»”, a adăugat Allen Coliban.
În ședință a cerut cuvântul și unul din cultivatorii de sfeclă de zahăr, furnizor al fabricii de la Bod. Reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, Mihai Tatu:
“Dacă cineva ar înțelege că fabrica asta de zahăr reprezintă interesul a peste 400 de cultivatori de sfecla de zahăr, iar noi cultivatorii avem interesul ca această fabrică să funcționeze. Este un lucru îmbucurător că la această oră ea este funcțională. (...) Deci, eu cultiv 400 de ha de sfeclă, transport 20.000 de tone de sfeclă la 300 de km când fabrica de zahăr este la 7 km de mine”, a spus Mihai Tatu
În cele din urmă, 12 aleși locali au votat pentru achiziția terenului, iar alți 14 s-au abținut, vot echivalent cu cel împotrivă.