Primăria și literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în roz cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului la sân
Ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân, marcată pe 1 octombrie, subliniază importanța depistării precoce a tratamentului adecvat și a sprijinului pentru persoanele diagnosticate cu cancer la sân.
Articol de Marian Stoica, 01 Octombrie 2024, 11:01
Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, din anul 2020 cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer (2.26 milioane de cazuri,11,7%) depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%). În același an, s-au înregistrat 685.000 decese prin cancer de sân.
La nivel global, cancerul mamar este cea mai frecvent întâlnită formă de cancer în rândul femeilor, cu aproximativ un sfert din numărul îmbolnăvirilor, și principala cauză a deceselor prin cancer în rândul femeilor, cu o rată de 1 la 6.
În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, s-au înregistrat:
- 12685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69.4‰
- 3877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6‰
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populațional, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că, în acest interval de vârstă, incidența este cea mai mare.
Aproape unul din patru cancere mamare poate fi prevenit prin modificarea factorilor de risc și adoptarea unui stil de viață mai sănătos: exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea consumului de alcool. Autoexaminarea sânilor, screeningul regulat și discutarea oricăror anomalii cu medicul de familie sunt căi pentru asigurarea depistării precoce a acestei maladii și asigurarea unui tratament cât mai eficient.