Primăriile pot depune proiecte de producere a energiei din surse regenerabile
Primăriile din județul Brașov pot depune proiecte pentru finanțarea investiţiilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consum propriu.
08 Noiembrie 2022, 20:28
Primăriile din județul Brașov pot depune proiecte pentru finanțarea investiţiilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consum propriu.
Este vorba despre energia destinată spitalelor şi şcolilor, iluminatului public şi alimentării cu energie termică a populaţiei.
Apelul de proiecte a fost lansat azi, iar doi oficiali din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au fost prezenți la Brașov, tocmai pentru a le explica autoritățile publice cum se elaborează astfel de proiecte.
“În cursul acestei zile am avut parte de participare a 2 reprezentanți din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a putea fundamenta cât mai bine atât proiectele care le avem la nivelul Consiliului Județean, cât și la nivelul autorităților publice locale. În acest sens au existat mai multe întâlniri. Într-o primă etapă am discutat cu specialiști din cadrul Consiliului Județean pentru a găsi soluții de a aplica și pe aceste ghiduri de finanțare, care sunt în acest moment în derulare și, de asemenea, am invitat și autoritățile publice din județul Brașov să pună întrebări, pentru a-și lămuri fiecare neclaritate”, a explicat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
De cealaltă parte, primarii din județul Brașov nu sunt foarte convinși că pot aplica la acest apel de proiecte.
“O comună, dacă nu va avea un consultant foarte bun și echipă managerială internă foarte bine instruită și pusă la punct, (...) va fi greu să facă acest tip de proiect. De ce? Pentru că există și o limitare de timp. Factura pentru finalizarea proiectului cu recepție și punere în funcțiune trebuie să se facă până la 31 decembrie, în condițiile în care furnizarea de echipamente durează foarte mult. Deoarece este o problemă globală datorită crizei de semiconductori, va fi o provocare să poți să realizezi într-un timp atât de scurt acest proiect”, a precizat primarul comunei Bod, Sergiu Arsene.
La rândul lui, primarul comunei Bran, Cosmin Feroiu, consideră că sprjinul oferit de autoritățile centrale ar fi binevenit dacă ar fi corelat cu posibilitățile de realizare a proiectelor în teritoriu:
“E bine că Guvernul României se gândește și la partea de sustenabilitate, la partea de eficientizare energetică și la tot ceea ce înseamnă reducerea consumului de energie, doar că ar trebui un pic să coreleze faptul că, atât din punct de vedere al timpului în care noi UAT-urile putem să depunem documentațiile respective - pentru că trebuie să facem studiu de fezabilitate, proiecte tehnice, analize cost-beneficiu, am descoperit astăzi - nu prea reușim să ne încadrăm să depunem aceste proiecte. Plus că după aceea trebuie mers la ANRE. Sunt diverse lucruri care pe noi, ca administrație, ne blochează”.
Apelul de proiecte lansat astăzi, dedicat administrației publice locale, rămâne deschis până în 16 noiembrie și are un buget total de 250 de milioane de euro.