Primarul Allen Coliban a prezentat strategia pentru dezvoltarea sportului în municipiul Brașov
Strategia a fost elaborată în ultimele luni de specialiști în domeniu și are ca prioritate sportul de masă care să fie accesibil și gratuit tuturor brașovenilor.
06 Mai 2021, 14:10
Primăria Brașov a stabilit obiectivele pentru dezvoltarea sportului din municipiul Brașov.
Strategia a fost elaborată în ultimele luni de specialiști în domeniu și are ca prioritate sportul de masă care să fie accesibil și gratuit tuturor brașovenilor, dezvoltarea sportului în fiecare cartier printr-o infrastructură extinsă și adaptată pentru practicarea tuturor sporturilor.
“Avem nevoie în zona de infrastructură pentru dezvoltarea sportului, avem nevoi de finanțare, 2 milioane de lei, finanțare nerambursabilă, pentru cluburile sportive private, dar și 1 milioan de lei pentru școlile din Brașov. Identitatea sportului brașovean este foarte importantă. Vor fi bani pentru modernizarea Stadionului Tineretului și Stadionului Municipal. 75.000 de lei este strategia pentru sport. La ora actuală avem un inventar al bazelor existente, sunt terenuri care nu sunt utilizate optim. Demersul de amenajare pe infrastructură va ține cont de nevoile brașovenilor. Va exista o prioritizare. Demersul de a investi bani în infrastructură este unul continuu. Am păstrat finanțări la secțiile care produc rezultate, la hochei, la handbal. Avem un plan la fotbal, de a reînființa FC Brașov. Investiția din bani publici trebuie să fie un stimulent. Fiecare copil să învețe să practice sporturi, să fie inițiați. Va exista un buget de consultare publică”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului.
Totul se va baza pe ideea de sport de masă și mișcare în aer liber. Nu vor fi neglijate nici elitele, sau sporturile de echipă care să reprezinte Brașovul la cel mai înalt nivel.
“Modelul actual al sportului românesc este modelul piramidei, care începe cu sportul de masă, pentru întreaga comunitate și ajunge în vârful piramidei, cu elitele. Noi trebuie să renunțăm la modelul piramidei și să ajungem la modelul dreptunghiului, pentru ca brașovenii să aibă acces la toate activitățile recreaționale. Ne bazăm în primul rând pe ideea de mișcare, de educație fizică pentru toată lumea. Apoi, cu atenție deosebită către toate elementele, fără focus pe elită. Profesorii și elevii să aibă acces la cele mai bune resurse, echipamente și infrastructură pentru toți micii sportivi, juniori, tineret. Perfecționarea profesorilor este foarte importantă. Programe comune cu orașele înfrățite Brașovului. Parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov pentru fiecare instituție de învățământ în parte, cu impact pentru comunitate”, a precizat Lorand Balint, coordonatorul proiectului.
Două milioane de lei fonduri nerambursabile vor fi folosite pentru dezvoltarea strategiei.
Atragerea elevilor către sport este un alt obiectiv. Pentru un proiect care va viza colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean, Primăria va aloca un milion de lei.
Primăria Brașov are în vedere chiar și organizarea Brașoviadei, o competiție sportivă interșcolară, care să-i motiveze pe elevi să facă sport de performanță.