Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, critică ordonanța privind urșii
Edilul consideră că acest act normativ este doar o pasare de responsabilitate, de la ministerul de resort.
22 Iulie 2021, 17:28
Edilul consideră că acest act normativ este doar o pasare de responsabilitate, de la ministerul de resort, iar până la soluția finală, ar trebui aplicate și alte măsuri:
„În practică, se pune o pușcă în mâna primarilor și treaba aceasta poate avea consecințe diverse și nefaste la nivel național, dacă ne raportăm la numărul de cazuri care sunt semnalate. Avem acest instrument de a interveni de urgență - și este necesar să găsim instrumente de a interveni în urgență pe astfel de situații - dar ne lipsesc alte instrumente, care ar trebui să fie orientate spre prevenție, spre monitorizare. Vorbim, la Brașov - unde pot spune că avem resurse și avem oameni cu care să purtăm acest dialog - putem vorbi despre o strategie de a monta acele coliere cu GPS, astfel încât să putem primi alertele înainte ca urșii să ajungă în zona locuită. Putem vorbi despre sisteme automatizate de alungare și alte tehnologii - care există la ora actuală – disponibile, dar mi-e greu să cred că aceleași resurse și aceeași abordare o vor avea toate primăriile din țară care se confruntă cu astfel de probleme”, a spus Allen Coliban.
Edilul atrage atenția și a asupra faptului că actul normativ nu este suficient detaliat:
“Acum, așa cum prevede ordonanța, mergem 4 oameni – primarul, un vânător, un medic veterinar, și un jandarm - și luăm decizia la fața locului. Vi se pare normală formularea aceasta? vi se pare normal ca riscul, felul în care este exprimat prin ordonanța de urgență, să lase loc la atâta subiectivism? mie nu”, a adăugat Allen Coliban.
Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie.