Primarul Siretului pentru Radio România Brașov FM: "Avem nevoie de psihologi"
"Nu am crezut niciodată că vom avea parte de așa ceva în secolul XXI, dar asta este situația, din nefericire", ne-a spus acesta.
27 Februarie 2022, 16:08
Consternare, asta simt autoritățile române din orașul Siret în ceea ce privește războiul din Ucraina. La Weekend Împreună, am stat de vorbă cu Adrian Popoiu, primarul orașului Siret care s-a declarat impresionat de mobilizarea generală a oamenilor din vamă și din oraș.
"Nu am crezut niciodată că vom avea parte de așa ceva în secolul XXI, dar asta este situația, din nefericire", ne-a spus acesta.
Autoritățile de acolo se așteaptă ca valul de refugiați cu probleme mai mari să vină în zilele următoare, cei care au intrat până acum în țară fiind cei cu posibilități financiare. În zona se va organiza un centru social tampon cu o capacitate de 400 de locuri. Acum, o mare parte a refugiaților este preluată de autocare puse la dispoziție gratuit de firme private. O altă parte dintre ei este așteptată de rude și prieteni sau este ajutată cu transportul de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
"Iată-ne într-o clipă nefericită a istoriei! Dacă până în urmă cu patru zile nu se punea problema și discutam foarte mult cu prietenii noștri români și ucraineni care erau mult mai liniștiți decât noi și nu credeau că va fi război, iată că acest război a venit ca un trăsnet. În momentul de față sunt foarte speriați", ne-a mai spus Adrian Popoiu.
Siretul devine astfel locul în care refugiații își mărturisesc prima oară poveștile. Dramele sunt mari. Copiii se despart nu doar de casă, de locurile natale, de prieteni, ci mai dureros este faptul că se despart de tații lor care trebuie să rămână în Ucraina pentru a fi luați la arme. În acest context, apelul primarului din Siret este unul mai mult decât binevenit când vine vorba despre ce au nevoie refugiații:
"Cred ca acum au nevoie mai mult de un cuvânt bun și poate chiar de mai mulți psihologi. Gândiți-vă că trauma aceasta este cumplită. În rest, alimente, pături, lucruri normale, avem cam tot ce este nevoie".
Autoritățile din Siret le-au pus la dispoziție refugiaților inclusiv cartele de telefon gratuite pentru a vorbi cu cei care au rămas în Ucraina.
Pe de altă parte, conflictul militar din țara vecină ale cărui bombardamente s-au auzit până în Vama Siret, în prima zi, crește și gradul temerilor în rândul românilor, însă faptul că suntem membri NATO conferă mai multă siguranță.
Sursa foto: photo.unian.info