Primele două ecoinsule pentru colectarea separată a deșeurilor vor fi testate de luni
Cele două ecoinsule fac parte din lotul de 28 de astfel de sisteme, achiziționate de Primăria Brașov la sfârșitul anului trecut și amplasate la platformele de depozitare a deșeurilor la începutul acestui an.
18 Martie 2022, 12:21
Cele două ecoinsule fac parte din lotul de 28 de astfel de sisteme, achiziționate de Primăria Brașov la sfârșitul anului trecut și amplasate la platformele de depozitare a deșeurilor la începutul acestui an.
De luni, 21 martie, primele două insule ecologice informatizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere și a celor reciclabile vor fi puse în funcțiune. Este vorba despre ecoinsulele montate pe fosta platformă de colectare de pe bulevardul Alexandru Vlahuță 63 care va deservi 208 persoane și 124 de gospodării și cea de pe fosta platformă 134, de pe str Pașcani nr 1, cu un total de 122 de persoane și 58 de gospodării.
"În această perioadă vom verifica funcționarea sistemului și vom face eventualele corecții. Fiecare proprietar care are contract de salubrizare a primit un card care îi asigură accesul la depozitarea deșeurilor. În acest fel ne vom asigura și că doar cei care plătesc vor beneficia de servicii de salubrizare. În cazul celor fără contract, poliția locală va monitoriza aceste zone și îi va amenda pe cei care depozitează ilegal. După această săptămână de testare și celelalte 26 de sisteme automatizate de colectare deșeuri vor deveni operaționale. Anul acesta avem în bugetul local 5 milioane de lei prevăzute pentru continuarea programului, care va fi unul multianual, dar sperăm să obținem fonduri și prin PNRRe. În acest an am alocat fonduri și pentru achiziția și testarea unor sisteme automatizate subterane de colectare separată a deșeurilor, pe care le vom monta și testa în zona centrului istoric", a declarat primarul Allen Coliban.
Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.
Accesul la platforma informatizată este asigurat prin intermediul unui card distribuit de operatorul de salubrizare, cu ajutorul administrației imobilului, câte unul pentru fiecare gospodărie arondată ecoinsulei. Deşeurile trebuie precolectate în saci menajeri, înaintea depozitării la platformă, folosindu-se gura de încărcare corespunzătoare fracţiei.
Primăria Brașov a semnat, în data de 13 octombrie 2021, un contract subsecvent pentru livrarea, până la sfârșitul anului, a 28 de ecoinsule, în valoare de peste 4.7 milioane de lei.