Primul traseu tematic într-o pădure virgină din țară, la Șinca Veche
Fotografii amatori au parte aici de lumina perfectă sau de o perspectivă ideală.
13 Octombrie 2021, 17:14
Propark Fundația pentru Arii Protejate împreună cu Ocolul Silvic Pădurile Șincii au creat primul traseu tematic într-o pădure virgină din țară, și anume în cea din Șinca Veche, județul Brașov.
Astfel, asociația vă invită pe un traseu ușor de bătut la picior, unde vă veți putea bucura de frumusețea și biodiversitatea unei păduri neatinse de mâna omului.
Fotografii amatori au parte aici de lumina perfectă sau de o perspectivă ideală.
„Te invităm să explorezi un templu al naturii, un templu cum puține se mai găsesc în Europa: pădurea virgină de fag și brad de la Șinca, de pe valea pârâului Strâmbișoara. Frumusețea și valoarea ei sunt recunoscute la nivel mondial. Este pe lista Patrimoniului Natural Mondial UNESCO, împreună cu alte 7 păduri virgine și seculare din România și cu Delta Dunării, alături de locuri excepționale din lume, cum ar fi Parcul Național Serengeti sau Insulele Galapagos. Ce este o pădure virgină și de ce este deosebită? Într-o pădure virgină omul nu a tăiat niciodată și nici nu a intervenit pentru a schimba în vreun fel viața pădurii. Sunt puține asemenea păduri în Europa. Nici la noi, în România, nu au mai rămas multe. Se estimează că în România au mai rămas doar cel mult 250.000 ha de păduri virgine, adică mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre”, a spus managerul proiectului, Ana Croitoru.
În primul rând pentru a putea parcurge acest traseu trebuie să vă organizați într-un grup de 5 până la 15 persoane. Taxa de intrare este modică și în acest cost beneficiați de transport pe o distanță de aproximativ 8 km, drum ce leagă DN73 A de intrarea pe traseu, pădurar însoțitor și ghid.
Traseul în sine are o lungime de 3 km și o diferență de nivel de 200 de metri și poate fi parcurs ușor în aproximativ o oră jumătate cu încălțăminte potrivită.
Toate punctele de pe traseu sunt marcate de povești audio - nu mai lungi de 4 minute - informație condensată despre cum lemnul mort poate da o nouă viață pădurii, ce floră și faună profită și cum natura lăsată în ritmul ei se regenerează uimitor, făcând loc la grădinițe de puieți care vor crea un nou habitat secular. Ciupercile colorate, simfonia toamnei dar și cel mai înalt brad din Europa mai pledează pentru o cel puțin jumătate de zi perfectă la poalele Făgărașului.
Detalii aici: Traseu tematic