Probleme grave la Brașov din cauza gestionării defectuoase a deșeurilor
La nivel de județ, nu avem un regulament de salubrizare și nici un sistem de salubrizare unitar.
18 Mai 2021, 08:46
Situația gestionării deșeurilor este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm ca locuitori ai județului Brașov, atrage atenția vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan.
La nivel de județ, nu avem un regulament de salubrizare și nici un sistem de salubrizare unitar, nu avem facilități de tratare moderne care să poată prelucra întreaga cantitate de deșeuri generată în județ și, în consecință, gradul de colectare selectivă este foarte redus, potrivit sursei citate.
Soluția pentru rezolvarea acestei situații grave la nivel de județ este implementarea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor.
Toți locuitorii județului sunt afectați, atât din cauza poluării generate de cantitățile mari de deșeuri nereciclate, de deșeurile depozitate ilegal, cât și din punct de vedere financiar.
Deoarece în trecut nu au fost făcute investiții majore care să rezolve problema gestionării deșeurilor, primăriile trebuie să plătească acum compensații către Administraţia Fondului de Mediu pentru faptul că nu își îndeplinesc țintele de reciclare. Aceste sume vor crește gradual, afectând populația prin creșterea prețului pe care îl plătim la nivel de gospodărie pentru serviciul de salubritate,spuneSzenner Zoltan.
Județul Brașov este unul dintre puținele din țară care nu au un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor implementat. Tot vicepreședintele administrației județene precizează, într-un comunicat de presă, că s-a încercat implementarea unui astfel de sistem, în exercițiul financiar anterior, 2007-2013, pe axa de finanțare Programul Operaţional Sectorial Mediu, dar proiectul a eșuat din cauza faptului că nu a existat un consens politic.
Din nefericire, județul Brașov nu are capacitatea de a finanța o asemenea investiție din fonduri proprii. Valoarea proiectului este de peste 100 milioane de euro.
Fonduri europene există pentru a rezolva această situație îngrijorătoare, ne asigură Szenner Zoltan, care promovează implementarea cât mai repede a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, datorită căruia cantitatea de deșeuri transportate la depozitare acum - adică 95% din deșeurile produse va scădea până la 10%, iar țara va scăpa de infringement pe mediu.