Program pilot de sigilare gratuită a molarilor de 6 ani pentru copiii din clasele pregătitoare din oraș
Programul pilot de sigilare gratuită a molarilor de 6 ani pentru copiii din clasele pregătitoare din oraș ar putea începe chiar din octombrie în cel puțin 3 școli din Brașov cu cabinete stomatologice.
14 Septembrie 2023, 15:51
„Am făcut propunerea executivului Primăriei și tuturor celor implicați privind inițierea unui proiect de hotărâre ce constă în acordarea unor tichete valorice, ajutor financiar, copiilor din familii defavorizate, pentru a avea acces la tratamente stomatologice gratuite, respectiv la montarea de aparate ortodontice. Am avut o serie de întâlniri cu Colegiul Medicilor Stomatologi, dar și cu specialiștii din Direcția de Asistență Socială. Am ajuns la concluzia că proiectul ar fi mai bine aplicat copiilor care au împlinit vârsta de 6 ani, pentru sigilarea molarului de 6 ani”,
„Sigilarea molarului de 6 ani, respectiv sigilarea premolarilor și a molarilor, în general, este o metodă profilactică, în care prevenim apariția cariei dentare. Atunci când sigilezi un dinte, îl izolezi, îl decontaminezi, îl pregătești pentru sigilare, pui un compozit fluid în șanțul respectiv, evident adezivul, mai întâi, polimerizezi cu lampa foto și urmărești dacă ocluzia copilului a rămas nemodificată. Este o metodă foarte simplă, o considerăm non-invazivă, în schimb cu beneficii uriașe, colosale pentru viitorul dintelui. Sigilarea nu este pe viață. Sigilarea are un timp în care rezistă 2 ani - 2 ani și jumătate, în funcție de obiceiurile copilului”.
„Asociația pentru Parteneriat Comunitar, în 2014-2015 a realizat proiectul «Vorbește în gura mare și zâmbește». În cadrul acestui proiect noi am făcut o evaluare a sănătății dentare a 4000 de copii, din care în jur de 1200 erau din municipiul Brașov. Atunci am adus în atenția tuturor că există o mare problemă cu sănătatea dentară. Foarte mulți copii, în jur de 90%, aveau carii, cel puțin o carie”,
„Medicii vor intra la toate clasele, la ședințele cu părinții. Dacă părintele își de acordul în oricare dintre cele trei unități de învățământ unde sunt înscriși copiii din clasa pregătitoare, aceștia vor fi prezenți în cabinetul stomatologic în timpul orelor, iar la celelalte cabinete vor fi programări și părintele va fi însoțitorul copilului pentru a se putea prezenta la o evaluare inițială. După această evaluare se va face un plan de tratament, de intervenție și medicul va spune dacă se impune sau nu se impune procedura de sigilare. Dacă proiectul va trece în această lună, implementarea lui deja se va putea face începând cu luna octombrie”.