Proiect al studenților de la Universitatea Transilvania: apă caldă produsă printr-un sistem solar termic
Apă caldă produsă printr-un sistem solar termic pentru cantina Memo și trei cămine, proiect gândit de studenții Universității Transilvania, pentru care instituția plătește implementarea.
Articol de Adina Chirvasă, 06 Mai 2024, 11:23
Este doar unul dintre proiectele selectate în acest an universitar în programul „Fii în centru”, derulat de Universitatea Transilvania din Brașov. Sistemul este proiectat de o echipă de șapte studenți de la Facultatea de Design de Produs și Mediu.
Detalii ne oferă reprezentantul echipei, Radu Sburlan:
„Noi dorim să oferim apă caldă menajeră atât cantinei, cât și celorlalte trei cămine la care este conectată aceasta. Pe scurt, vorbim despre cantina Memo, care e punct termic și la aceasta mai sunt cuplate căminele 8, 9 și 10. Vrem atât personalul de la cantină, cât și studenții să beneficieze de apă caldă menajeră pe parcursul zilei, pe parcursul semestrului, prin colectoare solar-termice. În componența lor au conducte de cupru și material absorbant care preia radiația solară și o convertește în energie termică și prin racordare la rețeaua locală intră apa caldă. Aceasta se încălzește și până la aproape 100° și la ieșire este distribuită peste tot în cantină și în cămine”.
Termenul de implementare este septembrie 2024, dar echipa încă așteaptă anumite materiale. Bugetul total al proiectului este de 100.000 de euro, la care s-a adăugat un supliment, potrivit lui Radu Sburlan.
În acest an, Universitatea Transilvania mai plătește bani prin programul „Fii în centru” pentru alte patru proiecte care urmează trei linii directoare impuse studenților pentru dezvoltarea campusului și nu numai.
Prorectorul cu studenții și legătura cu mediul economic și socio-cultural, prof.dr.ing. Daniel Munteanu:
„Au respectat aceste priorități pe care le-a impus universitatea, prin Campusul Verde. Avem două proiecte pe direcția aceasta, de asemenea zona aceasta de digitalizare a proceselor din universitate, dar și componenta aceasta de modernizare și îmbunătățire a procesului didactic. Bugetul maxim este de 1.000.000 euro, maximum este de 100.000 euro pe proiect și sigur că sunt posibile cel mult 10 proiecte. O parte din bani sunt destinați studenților, sub forma unor burse. Din păcate, nu uităm că avem și această frână, din perspectiva procedurilor administrative, dar poate mă uit că și elanul tinerilor nu mai este cel de anii anterior. Am reușit abia să selectăm cinci proiecte din cele propuse”.
Echipele care finalizează proiectele primesc după implementare bursa care poate ajunge la 4000 de euro de persoană, cu condiția ca suma să nu depășească 30% din valoarea totală a proiectului. Programul mai are restante cinci proiecte din anul anterior, întârziate din cauza procedurilor birocratice la achiziția diverselor materiale.
CITEȘTE ȘI: Absolvenți în Fața Companiilor, pe 9 mai, la Brașov