Proiectele culturale primesc tot 3 milioane de lei
Aleșii locali au votat același buget ca în anul 2021 la capitolul cultural independent finanțabil de către Primărie.
13 Februarie 2022, 21:37
4 milioane de lei au fost propuse, 3 milioane de lei aprobate pentru segmentul proiectelor culturale independente, finanțate prin Ghidul proiectelor culturale.
Aleșii locali au votat același buget ca în anul 2021 la capitolul cultural independent finanțabil de către Primărie. Nu au fost cheltuiți banii pe 2021 și au mai fost câteva motive, a explicat, în ședința de plen, consilierul local Alexandra Crivineanu:
“Suma nici măcar nu a fost cheltuită integral. Execuția a fost de 2,5 milioane de lei. Au fost finanțate entități care au avut - așa cum știm cu toții - probleme cu municipalitatea, cu ocuparea unor spații fără autorizație, pe domeniului public. Un alt argument adus este faptul că noi, Comisia de Cultură și noi, în general, consilierii locali, indiferent de culoarea politică, nu am primit niciun fel de raport de activitate cu privire la evenimentele pe care Primăria municipiului Brașov le-a finanțat anul trecut, cu privire la asociațiile, fundațiile care au câștigat acest concurs. Nu am primit niciun fel de document”.
Alexandra Crivineanu a mai precizat că deși s-a spus că forma ghidului pusă în dezbatere publică este rezultat al discuției cu organizațiile culturale și cu membrii Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local, ea nu a primit astfel de informații, deși este membru al Comisiei de cultură.
În replică, viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu, a precizat că propunerea s-a făcut în baza nevoii arătate anul trecut.
“În primul rând ați făcut referire la execuția anului trecut, care a fost de 2,5 milioane de lei. Vă rog să aveți în vedere că anul trecut, datorită momentului la care s-a aprobat bugetul local, sesiunea de finanțare a proiectelor nerambursabile pe cultură s-a întâmplat începând cu luna august. Astfel, timpul de implementare a fost mult mai scurt. Dacă ne uităm la totalul proiectelor care au fost depuse spre finanțare și la suma pe care au solicitat-o acestea, vedem că avem o suma de 3.956.000 de lei. Asta înseamnă că s-au scris și depus proiecte pentru 4 milioane de lei, anul trecut. De asemenea, raportul, conform prevederilor legale, a fost publicat în Monitorul Oficial, raportul privind finanțările de anul trecut”.
Deocamdată, Ghidul cultural a intrat în dezbatere publică, cu modificări pe mai multe paliere. De exemplu, pentru a permite cât mai multor operatori să acceseze banii, s-a redus punctajul minim de la 70 la 60 de puncte.
De asemenea, anul acesta se face distincție între proiectele mai mici, aflate la început de drum, care primesc o finanțare de până la 90%, și proiectele mari, care sunt deja sustenabile, și care vor trebui să vină cu o contribuție proprie de 50%.
După dezbaterea publică, Ghidul trebuie aprobat în Consiliul Local. Abia apoi, va putea fi deschisă sesiunea de finanțare, iar operatorii culturali vor putea depune proiecte.