Proiectul de restaurare a patrimoniului Primei Școli Românești mai are nevoie de finanțare
Prin acest proiect se dorește o mai bună valorificare a patrimoniului cultural.
13 Iulie 2023, 15:43
Proiectul „Muzeul Bisericii Sf. Nicolae Brașov – Prima Școală Românească – Un model sustenabil de protejare a patrimoniului” mai are nevoie de finanțare de peste 1 milion de lei pentru a fi finalizat, potrivit directorului instituției muzeale, pr. Sebastian Pârvu.
Prin acest proiect, demarat cu trei ani în urmă, se dorește o mai bună valorificare a patrimoniului cultural și aducerea sa într-un context economic, bazat pe turism cultural.
Până în prezent au fost cheltuiți peste 371.000 de lei, bani asigurați în mare parte de la bugetul județului.
„Când alocasem 21.000 lei pentru această lucrare, la Prima Școală Românească, ați fost neplăcut surprinsă. Ne spuneați: «Dar chiar așa sume mici alocați dumneavoastră pentru un așa obiectiv?». Și a trebuit să vă dau dreptate și să ne gândim, să ne concentrăm ca în anul următor să alocăm o sumă în funcție de nevoie. Nevoie a fost de 140.000 lei. Am alocat suma aceasta, iar anul ăsta de 160.000 lei și continuăm să alocăm sume de bani ca să se termine acest obiectiv, această lucrare”, a precizat președintele CJ Brașov, Șerban Todorică.
Cu acești bani au fost realizate activități de documentare științifică, evaluare diagnoză, evidență și conservare primară a bunurilor culturale neinventariate din colecție, aproximativ 1500 unități.
Astfel, au fost făcute și noi descoperiri.
„Sunt colecții foarte valoroase. Suntem de abia în faza în care inventariem, catalogăm, conservăm la nivel primar și încercăm oarecum să vedem care sunt urgențele, pentru că o parte din patrimoniu are și probleme de fragilizare, deci trebuie restaurat, dar pentru a ajunge la restaurare înseamnă încă un pas înainte, va mai dura un pic până vom ajunge acolo. Avem foarte multe cărți vechi - peste 30.000 de documente. Avem icoane pe lemn, avem icoane pe sticlă, avem obiecte tridimensionale, mă refer la obiecte de cult care au fost folosite în biserică. Avem podoabe, elemente de feronerie, țesături, bijuterii, monede de aur sau de diferite materiale”, a precizat directorul muzeului, pr. Sebastian Pârvu.
În curând, o parte din colecția Muzeului Prima Școală Românească va putea fi văzută și în cadrul expozițiilor care vor fi deschise la Colegiile Naționale „Andrei Șaguna” și „Dr. Ioan Meșotă”, a mai precizat pr. Sebastian Pârvu.
Sursa foto: arhivă / Radio România Brașov FM