Proiectul Noului Cod Silvic, dezbătut la Brașov, în prezența ministrului Mediului
Proiectul Noului Cod Silvic, dezbătut la Brașov, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.
13 Martie 2023, 10:57
UPDATE 3:
La finalul întâlnirii de la Brașov, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost întrebat dacă zona împădurită din jurul orașului ar trebui să devină Parc Natural sau Arie Protejată.
.........
UPDATE 2:
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a venit și cu o veste bună în ceea ce privește programele Rabla:
Ministrul a vorbit și despre programul referitor la panouri fotovoltaice și a transmis că bugetul este aprobat, iar eligibile sunt locuințele private intabulate, ONG-urile și unitățile de cult care oferă servicii sociale.
...................
UPDATE:
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a fost astăzi la Brașov, la o întâlnire cu silvicultorii, pentru un prim pas în elaborarea de studii pentru proiectul Noului Cod Silvic.
Cum trebuie să arate noua lege ne-a spus chiar ministrul Tanczos Barna:
Pentru elaborarea noului Cod Silvic au fost cooptați specialiști în Silvicultură de la Universitatea Ștefan Cel Mare din Suceava, din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, dar și din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
Rectorul Universității Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, care este la bază inginer silvic, a vorbit despre necesitatea anumitor intervenții în Parcurile Naturale:
Noul proiect de lege mai propune mărirea ariilor protejate la un procent de 10% din suprafața înpădurită a țării, dar și lărgirea ariilor strict protejate de intervențiile omului, de la un procent de aproximativ 50%, cum este în prezent, la un minim de 75%.
Draftul noului proiect legislativ va trebui să ajungă la minister cel târziu pe data de 31 mai.
................
Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, participă la această oră, la Brașov, la o întâlnire cu silvicultorii pe tema Noului Cod Silvic.
La elaborarea studiilor necesare vor lucra specialiști de la Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava și de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.
Încă de la începutul discuției, ministrul Mediului a sublinat că este nevoie de o nouă abordare științifică, ce va duce la un cod silvic suplu, ușor implementabil.
Un alt punct important luat în discuție se referă la creșterea suprafeței împădurite și la un fond forestier care să fie mai rezistent la schimbările climatice.