Proiectul reamenajării zonei din fața Gării Brașov intră în conservare, pentru moment
Cel puțin asta a reieșit în urma dezbaterii publice care a avut loc marți seara, la Primărie, în format hibrid, fizic, dar și online, și la care au participat, în total, 24 de persoane.
14 Februarie 2024, 09:50
Cel puțin asta a reieșit în urma dezbaterii publice care a avut loc marți seara, la Primărie, în format hibrid, fizic, dar și online, și la care au participat, în total, 24 de persoane. În esență, proiectul propune o parcare subterană de 502 locuri, reamenajarea din fața zonei Gării sub formă de piațetă, dar și pasaje subterane pentru pietoni, care să traverseze Bulevardul Gării și să iasă în piațetă.
Brașovenii prezenți în sala de consiliu au susținut că acest proiect nu este bine făcut, iar autoritățile ar trebui să decidă rezilierea contractului și să renunțe la proiect. Motivele ni le detaliază doi dintre brașoveni:
În replică, reprezentanții firmei proiectante au precizat că ei au respectat o temă de proiectare. Totuși, inclusiv primarul Allen Coliban a spus că bugetul estimat pentru transformarea zonei, de peste 118 milioane lei, fără TVA, este mare, el solicitând și o evaluare independentă. În urma dezbaterii s-a decis ca autoritatea să poarte o nouă discuție cu proiectanții. Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban:
"Una dintre concluzii a fost că, încă de la faza temei de proiectare ar fi putut fi evitate aceste probleme. Pe de altă parte, proiectanții au explicat care au fost motivele pentru care au ales soluțiile prezentate și, totodată, au exprimat deschiderea de a reanaliza sau de a adapta soluțiile în funcție de nevoile municipiului. Pe termen scurt, vom face o amenajare a spațiului rămas neutilizat în fața gării, după ce vom da în funcțiune terminalul, în luna martie. Vom avea o amenajare atât pentru pietoni, cât și pentru mașini, iar în faza a 2-a, pe termen mediu, vom avea un răspuns de la proiectanți cu privire la adaptarea proiectului".
Tema de proiectare pentru această investiție a fost propusă în 2018, iar studiul de fezabilitate în 2020.