Propaganda în arta fostului regim, la Muzeul de Artă
Colectivizarea văzută ca un beneficiu, șantiere, figura conducătorului, dar și electrificarea țării. Erau teme predilecte ale artei atent controlate sub regimul comunist și o puteți vedea la Muzeul de Artă Brașov.
13 Octombrie 2022, 19:07
Colectivizarea văzută ca un beneficiu, șantiere, figura conducătorului, dar și electrificarea țării. Erau teme predilecte ale artei atent controlate sub regimul comunist și o puteți vedea la Muzeul de Artă Brașov.
Expoziția „Propaganda comunistă în artă 1948-1989” cuprinde mai multe picturi și lucrări de grafică din patrimoniul muzeului brașovean.
„Arta era, în primul rând, fotografic - realistă, așa cum s-a preluat modelul realismului socialist sovietic și trebuiau arătate temele preferate de către Partidul Comunist Român: noua viață creată de Partidul Comunist, cum a construit o nouă realitate și a creat un om nou care era cu totul altcumva decât muncitorul sau țăranul de sub regimul burghezo - moșieresc. Era un om educat, cu altă conștiință, o conștiință de clasă. Electrificarea este și ea prezentă. A fost unul din pivoturile propagandei comuniste. Cum va electrifica partidul comunist țara? cum va scoate din întuneric poporul, la propriu, chiar și la figurat”, a spus managerul Muzeul de Artă Brașov, Radu Popica.
Expoziția face parte din Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice, ediția a V-a, care a debutat astăzi, la Brașov. Tema acestei ediții vizează „Balcanii în istorie”.
“Expoziția despre propagandă în artă se încadrează în tema «Balcanii în istorie», pentru că tema pleacă de la o intersecție foarte vizibilă în perioada comunistă: artă – propagandă - istorie, respectiv cum poți să interpretezi istoria creativ, în slujba propagandei. Asta s-a întâmplat în toată lumea balcanică, comunistă. Asta s-a întâmplat și în România. Cred că este foarte, foarte interesant să vezi și în Brașov - care a fost unul dintre cele mai importante, daca nu chiar cel mai important oraș al propagandei comuniste - să vezi exprimarea artistică, deși în această expoziție nu avem doar opere create de artiști brașoveni”, a explicat managerul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene.
Festivalul va continua, în mai multe spații din oraș, până în 16 octombrie, dar lucrările de la Muzeul de Artă pot fi văzute până la finalul acestei luni.