Proprietari pe o proprietate care nu există în acte, în Tractorul
Mai mulți locatari dintr-un bloc din Tractorul locuiesc de peste un an și jumătate în imobilul care nu a trecut prin recepția finală. Proprietatea nu există în acte.
Articol de Adina Chirvasă, 03 Aprilie 2024, 13:50
Proprietari pe o proprietate care nu există în acte, pentru că acestea nu au fost finalizate. Așa poate fi rezumată situația mai multor locatari dintr-un bloc din zona nouă a cartierului Tractorul, unde oamenii locuiesc de un an și jumătate, dar blocul nu a trecut prin recepția finală.
Nu e înscris în Cartea Funciară, iar actele de vânzare – cumpărare nu sunt perfectate la notar. Asta pentru că dezvoltatorul a modificat proiectul inițial și nu a primit toate autorizațiile urbanistice de la Primărie, spun oamenii, care mai amintesc că, între timp, în cazul dezvoltatorului a fost desemnat un concordat preventiv.
Concordatorul le-a pus în vedere locatarilor trei variante, niciuna însă în avantajul lor, spun oamenii. Una este să scoată bani în plus pentru apartamentele în care deja locuiesc de luni bune. Fără vreo garanție însă că vor deveni proprietari cu acte în regulă.
„Imobilul există. Noi ne-am mutat în el de un an jumătate, să zic. Documente nu există deloc pentru acest imobil. În urmă cu scurt timp au cerut Tribunalului procedura de concordat preventiv. Tribunalul le-a aprobat-o, iar ulterior aceștia au fost preluați de către o firmă care ne-au contactat pe noi și pe ceilalți așa-ziși proprietari – dar e mult spus - și ne-au cerut, de exemplu, nouă, o sumă de bani, undeva la 20.000 euro fără TVA diferență, fără a exista o garanție certă că ne pot finaliza documentele și putem deveni proprietari și intabula și înscrie în CF. Suntem destul de debusolați, nu am înțeles de ce au mai cerut bani, scuza lor este evitarea insolvenței. Ne-au indus cumva starea de teamă”, a explicat unul dintre proprietari.
Cei aflați în această situație, dar și cei care au semnat contracte pentru un apartament în viitoarele proiecte ale dezvoltatorului vor să se întâlnească astăzi după-amiază să decidă dacă vor angaja un avocat care îi reprezinte în această situație.
Reprezentanții municipalității spun că dosarele depuse de dezvoltator pentru obținerea documentației urbanistice urmează să fie analizate.
„Din păcate, la momentul în care dezvoltatorul a solicitat certificatul de urbanism de edificare a construcției, nu avea proiectul finalizat, respectiv, deși în proiect era prevăzut un sistem de parcare Klaus, el nu le avea instalate pe proprietate, pentru a putea intra în legalitate a început demersurile pentru modificarea autorizației de construire și amenajarea parcărilor la nivelul solului. I s-a eliberat certificat de urbanism. Până în acest moment, nu are autorizație de construire de modificare, astfel încât nu poate fi finalizată procedura din punct de vedere al Primăriei Municipiului Brașov. În momentul în care vom avea documentația completă, cu siguranță municipalitatea va elibera toate documentele necesare intabulării și apartamentării acestui imobil”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Dezvoltatorul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Citește și: Grevă de avertisment în unităţile sanitare publice