Protest la Carfil. Oamenii nu și-au mai primit banii din decembrie 2021
Oamenii sunt disperați, cu atât mai mult cu cât nu li se spune o dată la care urmează să le fie virați banii restanți.
09 Martie 2022, 13:16
Peste 100 de angajați ai Carfil au ieșit, în această dimineață, în curtea fabricii din industria de apărare, nemulțumiți că nu și-au mai primit banii din luna decembrie.
Oamenii sunt disperați, cu atât mai mult cu cât nu li se spune o dată la care urmează să le fie virați banii restanți.
“Din luna decembrie nu am mai primit. Sunt două salarii care sunt în așteptare, pe decembrie și ianuarie. Apoi, restul comenzilor de lucru. Nu mai discutăm de bonuri, de facturile care ne presează zi de zi, scumpirile, toate, curent, gaz și atunci, noi dacă nu le plătim...avem copiii la școală. Sunt multe probleme. Noroc că soțul câștigă că dacă eram amandoi aici eram muritori de foame. Cel puțin, dacă nu se poate, în ultimă instanță trebuie să se hotărască: ori închide, ori ne dau în șomaj”, ne-a spus o angajată.
“Nu am primit de 3 luni salariile, din decembrie, ianuarie și februarie imediat. Aia ne doare. Avem bănci, avem datorii. Am trăit cu bani împrumutați de la unul, de la altul, de la rude. Ne-a promis săptămâna trecută că ne dă salariul. Ne-a mințit total, nu ne-a dat”, a precizat alt angajat.
Directorul fabricii este plecat, astăzi, la București, la discuții cu RomArm-ul, după cum le-a transmis directorul tehnic, Gigi Borcea, care a încercat să-i liniștească pe angajații nemulțumiți.
Li s-a spus oamenilor că a fost o încercare de deschidere a unei linii de credit la o bancă, dar a eșuat. Acum se fac încercări la alta. Însă, există un cerc vicios, susține directorul tehnic, Gigi Borcea:
“Singurele comenzi pe care le avem sunt cu Ministerul Apărării Naționale, comenzi câștigate printr-o licitație pentru 3 produse, contracte care au o valoare de peste 40 de milioane de lei, dar pe care nu le putem aborda. Nu putem să începem fabricația pentru că noi avem datorii foarte mari la furnizorii noștri de materiale, la cei de gaz, energie electrică. Nimeni nu ne mai dă pe datorie, ne consideră rău platnici. Neavând materiale, neavând posibilitatea de a le contracta, neavând posibilitatea de a plăti salariile la oameni pentri că sunt legate lucrurile. Trebuie să ai materiale, să ai scule, să ai și oameni cu care să lucrezi, să ai și curent electric și gaz metan. Gazul ne-a venit în luna ianuarie, pe vreo 20 de zile de consum, 600.000 de lei, comparativ cu o lună întreagă de anul trecut în care a venit 100.000. Pe curent, nu vă mai spun”.
Sunt aproximativ 370 de angajați în Carfil, în prezent, dar peste 300 primesc salariul minim pe economie, a explicat liderul sindicat ICA, Șuba Arpad:
“Să dea banii. Nu este negociabil. Salariații au fost chemați la serviciu, au lucrat 8 ore, deci trebuie să fie plătiți. Nu există varianta în care vii la serviciu și nu ești plătit. Există varianta în care dacă nu ai de lucru ești restructurat, data afară și primești somaj, ori salariații din Carfil sunt într-o situație mai rea decât șomerii. Șomerii primesc niște bani pentru perioada respectivă. Ei nu au primit nimic și știți bine că facturile au crescut, (…) plus ratele la bănci pe care le au”.
Oamenii sunt deciși să nu mai muncească până nu primesc banii. Mai mult, vor să aibă o discuție cu directorul, joi.