Punctele gastro local, organizate la Vama Buzăului după idee lui Ivan Patzaichin, extinse la nivel național
Punctele gastronomice locale cu mâncare tradițională, organizate în Vama Buzăului din județul Brașov, au devenit exemplu pentru toți cei care vor să își deschidă porțile gospodăriilor pentru turiști.
22 Martie 2023, 15:37
Punctele gastronomice locale cu mâncare tradițională, organizate în Vama Buzăului din județul Brașov, au devenit exemplu pentru toți cei care vor să își deschidă porțile gospodăriilor pentru turiști.
Astfel, mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege pentru reglementarea punctelor gastro local, la nivel național.
Ideea a pornit de la sportivul român Ivan Patzaichin, spune fondatorul Gastro Local, brașoveanul Dorian Lungu:
"Povestea, pe scurt, a punctelor gastromice locale începe undeva în urmă cu câțiva ani de zile, când regretatul Ivan Patzaichin a pus bazele, prin asociația pe care o crease în Delta Dunării, unor astfel de puncte gastronomice locale și a făcut demersuri pentru că cei care pregăteau masa și o serveau turiștilor făceau toată treaba asta la negru. Și atunci a inițiat demersul și s-a luptat la Ministerul Agriculturii și a reușit să dezvolte acolo astfel de puncte gastronomicelocale".
Conceptul a fost preluat de comunitatea locală din Vama Buzăului, unde la ora actuală sunt deschise zeci de astfel de puncte gastro local marcate cu "cocoș pe poartă".
"Bineînțeles că fiind doar un ordin al ANSVSA-ului, ele funcționează în baza acestui ordin, dar sunt multe lucruri acolo care mai trebuie lămurite și atunci am venit cu niște propuneri atât noi, cât și cei de la Mila 23, cât și cei de la Ministerul Agriculturii, iar cei de la Agenția Zonei Montane din România au preluat acest lucru și l-au dus cumva cu toate informațiile pe care le-au avut de la ei, de la minister, de la specialiști, de la ANAF, bineînțeles, au fost consultări cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Turismului, și au ajuns la o formă de propunere de lege care actualmente este înSenat", a adăugat Dorian Lungu.
În toată țara sunt înregistrate aproximativ 600 de puncte gastro local, majoritatea în Brașov, Tulcea și Sibiu.
Conform proiectului de lege care va fi analizat în comisiile Senatului, orice persoană fizică poate face acasă un astfel de local, în care să ofere mâncare preparată după rețete tradiționale pentru maximum 12 oaspeţi.