Punctele gastronomice locale, un concept turistic în dezvoltare în județul Brașov
Prin acest concept, producătorii agricoli sunt spijiniți să-și înființeze puncte gastronomice locale, în care să-i primească pe turiștii care vizitează zona și vor să guste apoi din bucatele tradiționale.
13 Aprilie 2022, 16:54
Consiliul județean Brasov a încheiat un parteneriat cu Asociația Gastro Local și Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru promovarea tradițiilor gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur. Prin acest concept, producătorii agricoli sunt spijiniți să-și înființeze puncte gastronomice locale, în care să-i primească pe turiștii care vizitează zona și vor să guste apoi din bucatele tradiționale.
„Intenționăm să luăm aceste puncte gastronomice locale să le includem într-o hartă, la nivel de județ, pentru că un turist când vine în zonă, nu vine doar să viziteze (...) ci vine să și mănânce. Asta ne propunem noi, să reușim să promovăm aceste puncte gastronomice locale și, în principiu, producătorii, pentru ca agențiile de turism care vin să promoveze județul Brașov să nu vândă de fiecare dată doar Castelul Bran, doar Cetatea Râșnov, ci să vindem și zonele mai sărace și, în felul acesta, să creștem”, a explicat Alina Szasz, manager public la Consiliul Județean Brașov.
La nivelul județului Brașov sunt deja înființate în jur de 60 de puncte gastronomice locale.
Aproape jumătate sunt concentrate într-o singură comună.
„Brașovul, în momentul de față are în compoziție comuna cu cele mai multe puncte gastronomice autorizate din întreaga țară - comuna Vama Buzăului. În primul rând, când vrei să îți faci un punct gastronomic local, citești puțin legislația, te uiți pe internet, întrebi la DSV, la Primărie, dar sunt foarte multe informații disparate, în multe colțuri. Ce facem noi? Punem toate aceste informații cap la cap, pentru ca acest drum să fie mai facil, atât din punct de vedere fizic cât și logistic”, a explicat președintele Asociației Gastro Local, Dorian Lungu.
Cel mai nou punct gastronomic local a fost autorizat în comuna Hărman. Proprietara gospodăriei, Corina Bozgan, a lăsat mediul bancar în care a lucrat mulți ani, pentru o afacere turistică locală:
“Este mai mult decât un business, este un mod de viață pentru mine. Am 17 ani de experiență într-o corporatie și am simțit că a venit momentul să fac o schimbare, să fac altceva. (...) Am pornit acest business prin care sperăm să trăim mai frumos, să gătim propriile legume, să le creștem, să ne bucurăm de natură și să le oferim și oamenilor din ceea ce facem zi de zi”, a spus Corina Bozgan.
O condiție pentru înființarea unui punct gastronomic local în zona rurală este ca toate produsele culinare necesare preparării unei mese sănătoase, pentru cel mult 12 persoane, să provină din gospodăriile localnicilor.