Radioul public la 93 de ani de la prima transmisie în eter. Radio România Brașov FM, #mereulaînălțime pentru brașoveni
"Alo, alo, aici Radio București!" Acestea au fost primele cuvinte care s-au auzit la radio.
01 Noiembrie 2021, 13:06
“Alo, alo, aici Radio București!” Acestea au fost primele cuvinte care s-au auzit la radio.
În cei 93 de ani de existență neîntreruptă, Radioul Public a transmis toate evenimentele semnificative din istoria României. La postul public de radio, în timpul celui de-al doilea război mondial, la 23 august 1944, a fost făcut anunțul că România s-a alăturat Aliaților, iar vocile revoluției anticomuniste din decembrie 1989 au fost auzite în toată țara și grație Radioului public.
Timp de 93 de ani, pe timp de pace sau război, în vremuri de prosperitate sau de criză, de-a lungul tuturor regimurilor politice, Radioul public a rămas un reper de credibilitate.
Ca recunoaștere a rolului determinant al Radioului în istoria României, Parlamentul a instituit ziua de 1 noiembrie ca Zi Națională a Radioului.
În zilele noastre, guvernanții, politicienii, societatea civilă aleg postul public de radio pentru a transmite mesaje către români.
Radio România Brașov FM este parte a familiei Radio România începând cu data de 1 martie 2019. Postul nostru de radio și-a propus, acum doi ani, să fie #mereulaînălțime, iar mesaje de felicitare au venit astăzi, la Emisiunea Pulsul Zilei, atât de la președintele Consiliului Județean din Brașov, cât și de la reprezentanții instituțiilor de cultură brașovene.
„Vă urez și eu «la mulți ani». Vreau să vă felicit pentru modul obiectiv în care - în decursul timpului - ați transmis toate informațiile, fie că au fost de interes local, județean sau național, lucru care mă bucură extrem de mult. Am avut șansa să ajung în casele multor români cu informațiile pe care doream să le comunic. La mulți ani și să rămâneți la fel de obiectivi și să avem o colaborare bună în continuare”, a transmis președintele Consiliului Județean din Brașov, Adrian Veștea.
„Apariția acestui post la Brașov a însemnat un reviriment în comunicarea publică. Așa cum se știe, radioul se ascultă zilnic de aproape întreaga polulație a acestei țări, fie în drum spre școală, în autobuz, fie în drum spre serviciu, în mașina personală. Unii vă ascultă chiar în timpul programului. Eu însumi ascult dimineața în mașină, iar faptul că am ocazia - cu o frecvență destul de mare - să aud despre vernisaje, despre expoziții, despre lansări de carte, despre concerte, despre activități ale organizațiilor implicate în cultură, pentru mine reprezintă o oază de normalitate și pentru asta vă mulțumim și vă dorim mulți, mulți ani de acum înainte”, a spus managerul Muzeului Casa Mureșenilor, Valer Rus.
“În primul rând vreau să vă mulțumesc - în numele instituției și al meu - pentru faptul că postul dumneavoastră este unul dintre prietenii noștri. Apariția radioului public în Brașov și a unei echipe dedicate a ajutat foarte mult viața culturală. Fără a minimaliza contribuția și sprijinul deosebit pe care le-am avut și din partea posturilor private, trebuie să remarc cu mare drag faptul că ne-ați fost alături de fiecare dată, ne-ați promovat evenimentele, i-ați ajutat pe brașoveni și pe turiști să afle despre munca noastră și, mai ales, despre produsele culturale pe care le-am oferit și asta înseamnă foarte mult - că există prieteni care nu dau cultura la o parte”, a spus și managerul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, Nicolae Pepene.
“Radioul a devenit, încet, încet, principalul mijloc de comunicare. Noi suntem învățați săpromovămbibliotecaprintr-o diversitate de surse, dar radioul public brașovean - care nu are o vârstă foarte mare - a devenit pentru noi principalul mijloc de comunicare și suntem prezențiîn casele brașovenilor aproape zi de zi, atunci când avem evenimente mai importante.În3 ani de zile am adăugatși noi sute de interviuri care prind toatăviața noastră - a bibliotecii - așa cum este ea în toată diversitatea ei. Putem să spunem că radioul public brașovean s-a transformatîn principalul nostru vector de comunicare și ne bucurăm dinacest punct de vederepentru că avem un aliat. Radioul se ascultă în mașini, radioul se ascultă în spitale, radioul se ascultă dacă este nevoie pe front, radioul se ascultă peste tot unde e nevoie să comunici rapid, ori radioul este un mijloc foarte rapid care nu îți distrage ochiul - poți să faci și altceva ascultând muzică bună, ai parte de informație credibilă care ajunge la urechile ascultătorilor după ce este verificată din mai multe surse”,a spus managerul Bibliotecii Județene George Barițiu din Brașov, Daniel Nazare.
Radio România Brașov FM poate fi ascultat pe 93.3 FM sau online, aici: Radio România Brașov FM LIVE