Recomandările polițiștilor pentru prevenirea violenței domestice
Tot mai multe evenimente de violență domestică sunt constatate în ultimii ani de către polițiști. Reprezentanții Poliției Brașov ne spun care sunt principalele indicii după care poate fi recunoscută o relație abuzivă.
09 Ianuarie 2024, 17:09
Tot mai multe evenimente de violență domestică sunt constatate în ultimii ani de către polițiști. Reprezentanții Poliției Brașov ne spun care sunt principalele indicii după care poate fi recunoscută o relație abuzivă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, agent șef principal Daniel Zontea:
"Atunci când te afli într-o relație abuzivă, înseamnă că unul dintre parteneri comunică în mod violent, rănindu-și partenera, insultă, înjosește, nu de dovadă de respect și nu îi pasă de sentimentele sau trăirile celuilalt. Își controlează și izolează partenera, spunându-i cum să se îmbrace, cu cine să se vadă, unde poate merge și unde nu. De asemenea, o constrânge să facă ceea ce nu-și dorește, insistând cu amenințări și șantaj dacă nu se întâmplă acest lucru".
Cu toții avem, însă, dreptul la viață, identitate, integritate și demnitate. De asemenea, avem dreptul să fim în siguranță și să fim protejați împotriva oricăror forme de violență, neglijență, abuz sau rele-tratamente. Polițiștii brașoveni au mai multe recomandări cu ajutorul cărora putem preîntâmpina violența domestică. Din nou, Daniel Zontea:
"Este necesar să vă păstrați calmul. Neintrând în panică puteți sesiza cu mai multă claritate intențiile agresorului, posibilitățile de apărare sau de acțiune pentru a scăpa din zona de influență a acestuia. Nu vă faceți singur dreptate lovind agresorul, întrucât implicațiile pot fi neprevăzute. Evitați disputele verbale și implicarea în conflicte. De asemenea, trebuie să folosiți rațiunea și să nu răspundeți la orice fel de violență și trebuie să vă îndepărtați de persoanele cu intenții agresive. O altă regulă este să evitați pe cât posibil compania persoanelor care consumă alcool, substanțe psihoactive, întrucât consumul excesiv favorizează comiterea de infracțiuni cu violență".
Fiecare cetățean are dreptul să depună plângere atunci când îi sunt încălcate drepturile și polițiștii ne sfătuiesc să nu așteptăm până e prea târziu, ci să solicităm ajutor la timp.